A Travellerspoint blog

La Paz y Tiahuanacu (Tiwanaku)


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola Amigos,

een berichtje vanuit de grootste stad van Bolivia: LA PAZ.

Na een heerlijke rustgevende busrit in onze eerste CAMA bus ... dit is een bus met een grote brede zetel die bijna helemaal plat kan...
kwamen we van het hete Santa Cruz terug op de ALTIPLANO in het frisse La Paz. Het binnenrijden van de stad vanop het hooggelegen El ALto (4000m) is op zich al een hele belevenis. La Paz ligt in een kom tussen bergketens met sneeuwtoppen en alle huisjes zijn gebouwd op de steile wanden van de bergen... een erg indrukwekkend zicht!

Het is hier een mierenhoop van mensen die door smalle steile straatjes hun weg zoeken tussen de honderden busjes (micros en truffis) en honderden verkopersstalletjes.

SSCN9149.jpg SSCN9150.jpg SSCN9155.jpg

Te voet gaan gaat hier sneller dan een taxi nemen, want er is te veel verkeer.
Bij het rondlopen in de stad hoor je vaak ontploffingen, dit zijn meestal geluiden die opstijgen uit een van de vele dagelijkse protestmarsen die gehouden worden door ontevreden Bolivianen... we zagen zo bijvoorbeeld een betoging van rolstoelpatienten en mensen op krukken die hier in Bolivia alles behalve op steun kunnen rekenen. Een eigenaardig beeld hier in de straten zijn de schoenenpoetsers, ze dragen bivakmutsen om zich tegen de zon en om hun onherkenbaarheid te garanderen.

De eerste dag namen we de rode toeristenbus, we zaten ter hoogte van de kluwens electriciteitdraden en toerden zonder ons moe te maken door de stad.

SSCN9148.jpg SSCN9153.jpg

Dit om onze longetjes te beschermen tegen de vermoeidheid op de grote hoogte! 3600m! Zo kregen we een beeld over de hele stad en zagen we dat het verschil tussen arm en rijk heel groot is ! De rijke wonen beneden, hoe armer de mensen zijn hoe hoger ze op de bergen wonen. We reden zelfs door een poepchique villa wijk... toch een bizar contrast met de arme krotten.

Onze eerste stop was net buiten La Paz aan de Valle de la Luna, een indrukwekkend maanlandschap gecreeerd door het water dat het zand wegerodeerd.

SSCN9151.jpg SSCN9152.jpg SSCN9154.jpg

Bij onze tweede stop werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over la Paz.

SSCN9156.jpg SSCN9157.jpg

Om te bekomen van alle indrukken gingen we ons te goed doen aan een lekkere chinees!

Ons grootste doel in La Paz was souvenirsjacht... de traditionele artesania markt liepen we helemaal plat ... supermarkten kennen ze hier niet dus alles word op marktjes verkocht. De heksenmarkt is ook erg bekend, daar kan je een lamafoetus kopen om onder je toekomstig huis te begraven voor goed geluk... in de straten zitten oude mannetjes waar je je toekomst kan laten lezen in Coca-bladeren ... en op de markt kan je alles kopen om je geluk af te dwingen in offerschaaltjes. Maar onze toekomst laten we liever onvoorspeld...
Het coca-museum mochten we natuurlijk ook niet overslaan.

In onze gezellige hostal El Solario leerden we 2 koppels vlamingen kennen: Marijke en Thomas uit Antwerpen en Joke en Wouter uit West-Vlaanderen. Elke avond werd dus gezellig bourgondisch gevierd op zijn vlaamsch... we waagden ons nog eens aan een japanner! Heerlijk!

Met Marijke en Thomas trokken we nog naar Tiwanaku, een groote ruine van een oude Aymara tempel op zo´n 70km buiten la Paz.
We namen een truffi (minibusje) maar de chauffeur weigerde te vertrekken alvorens zijn busje stampensvol zat met moemoekes en vavakes... de ene al wat smeuiger dan de andere... we lokten dan maar mee mensen door: WAKU WAKU WAKU (de roepnaam van Tiwanaku) te roepen en als het busje dan eindelijk volgeraakte riepen we luidkeels VAMOS VAMOS (we gaan).
Het landschap op de rit was prachtig: mooie groene velden op de altiplano afgewisseld met kleine huisjes en roodkleurige bergen.

SSCN9159.jpg SSCN9160.jpg SSCN9158.jpg SSCN91591.jpg

Tiwanaku was ook erg de moeite, mede dankzij onze voortreffelijke gids. Want zonder gids loop je hier verloren tussen de stenen. Momenteel is men druk bezig om te tempel te restaureren dus binnen een tiental jaar zal dit een grote toeristische trekpleister worden!

SSCN91521.jpg SSCN91531.jpg SSCN91541.jpg SSCN91481.jpg SSCN91561.jpg SSCN91511.jpg

De restauratie verloopt op de manier dat de Aymara vroeger de tempel bouwden.. steen voor steen de heling op trekken met 20 mensen...
We werden stil van de schoonheid en vooral de kracht dat uitstraalde uit deze eeuwenoude ceremonieplaats...

...wat gaat Machu Pichu nog teweegbrengen... we kijken er al heel erg naar uit.

Nu maken we ons klaar om met onze loodzware mochillas, gitaar en tent die we niet kwijt geraken naar Copacabana te rijden.

Hasta Luego AMigos !!

Posted by joenstock 10:57 Archived in Bolivia Comments (5)

Banana Family y Samaipata


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola Amigos

We zijn net teruggekeerd uit het groene paradijs Samaipata! Een weekje gerust en ontspannen...

Vorig weekend trakteerden we Sara en Maarten nog op een weekendje Banana Family; dat is een familie Israeliërs, van onze leeftijd, met 2 kinderen (Nem oftewel Mogwli en de kleine Tutu). We werden met de taxi vanuit Santa Cruz naar Bermeho gebracht (dit was dus zo een taxi waar het stuur verplaatst was),

SSCN9992.jpg
een klein gehucht van 5 huisjes, waar de nieuwsgierige bewoners meteen kwamen gluren naar de vreemde toeristen.

SSCN9981.jpg SSCN9982.jpg SSCN9980.jpg
In Bermeho moesten we een klein zandwegje naar de bergen nemen en na een uurtje ploeteren kwamen we aan te midden van natuur: de banana family. Ze hebben alles zelf gebouwd en leven in en met de natuur. Er staat 1 woonhuis, een schuurtje en 2 gastencabanas. Voor 60 bolivianos kan je hier slapen - vol pension - met super lekker vegetarisch eten, alles eigen kweek : erg puur natuur !!

SSCN9984.jpg SSCN9985.jpg SSCN9989.jpg

Bij onze aankomst werd Jeroentje goed 'ontvangen' door de hondjes, twee beten in elke kuit ;-) maar geen erg, hij schuimbekt nog niet...

We mochten meteen mee op tocht om appelsienen te plukken; de kleine Nem (4jaar) als privé gids - hij deed het met volle overgave, als een echte Mogwli huppelde hij door het bos. Super schattig. Hij spreekt israëlisch, engels én spaans.... toch wel straf voor een 4jarige!

SSCN9990.jpg

De enige boosdoener daar in de bergen waren weer die vervloekte 'Marigui', kleine gele bloedzuigvliegjes... als je geen lange kleding draagt ben je binnen de kortse tijd opgevreten...

Na het bekijken van een prachtige gigantische sterrenhemel gingen we slapen in ons hemelbed ;-)

SSCN9986.jpg SSCN9988.jpg SSCN9987.jpg

Op zondag deden we een wandeling naar een onafgewerkt hotel aan de rand van Laguna Volcano... maar mét prachtig zwembad, dat al onderhouden wordt :-) - rare toeren alweer in Bolivia maar heerlijk plensen met prachtig uitzicht.

SSCN9978.jpg SSCN9979.jpg

Dan hitchhike naar Samaipata, een klein -peking express gevoel-, vanachter in de laadbak van een jeep... lekker uitgewaaid...

SSCN9977.jpg SSCN9841.jpg

Het bleek al meteen dat Samaipata weer iets moois ging worden, op weg er naartoe stonden er villa`s met onbeschrijfelijke uitzichten... natuurlijk van buitenlanders.

Hier kwamen we terecht in een zeer mooie bed en breakfast: Posada del Sol, uitgebaat door een uitgeweken Texaan `Trent`en zijn lieve Boliviaanse vrouw.

SSCN9969.jpg SSCN9968.jpg

''The Posada del Sol is a great place to stay in the green paradise of Samaipata. Very nice rooms with bathroom included is a breakfast for only 70 bolivianos for 2 ! Thank you Trent for the great time in Samaipata, we felt at home immediately and felt sorry to leave so soon! Hopefully we'll meet you again someday !!''

We hebben dus de hele week enorm genoten en deden twee dagen een uitstap, vanuit de Posada;

Dag 1 gingen we naar 'El fuerte' , unesco werelderfgoed. Het is een inca-ceremonieplaats op een berg, een beetje zoals Machu Pichu maar veel kleiner. In de middag gingen we zwemmen onder de watervallen van Las Cuevas ;-) waar we ook een verse palta (avocado) van de boom plukten...

SSCN9838.jpg SSCN9840.jpg SSCN9839.jpg SSCN0004.jpg SSCN9975.jpg SSCN9974.jpg SSCN0003.jpg

Dag 2 opnieuw op stap met de zeer fijne gids Rufo en zijn privé-taxi, 4 u s'morgens uit onze nest - Trent stond al klaar om een heerlijke omelet te bakken - en om 5u de taxi in naar het gebergte om Condors te spotten!
We passeerden kleine bergdorpjes die soms helemaal uitgestorven leken. Buiten wat dieren op straat leek er geen leven...

SSCN9994.jpg SSCN9995.jpg SSCN9993.jpg

Om 7u stonden we aan de voet van de bergen, nog een beetje slaapdronken, zwijmelend in onze botinnekes...
We wandelden over prachtige groene bergen, overal gras en bomen en duizelingwekende uitzichten. Tussendoor wat cocablaadjes knabbelen om de vermoeidheid niet te voelen.

SSCN0002.jpg SSCN9997.jpg

Een klim van 3u bracht ons boven op een berg met uitzicht over een vallei, waar zo'n 100m onder ons condornesten in de spleten van de rotsen huisden. De nieuwsgierige condorwijfjes vlogen vanuit hun nesten rond onze hoofden op zoek naar een lekker hapje.

SSCN9972.jpg SSCN9973.jpg SSCN0001.jpg SSCN9998.jpg SSCN9970.jpg

De klim terug naar beneden was wat zwaarder, de hete zon maakte de tocht extra zwaar en Jeroentje schoot tweemaal het struikgewas in om zijn zeer dringende behoefte te doen... gelukkig bleek dit maar één dagje een on'gemakje'.
Onderweg ontdekte Liesbet nog een plaatselijke delicatesse, mini-appeltjes...

SSCN9999.jpg

De gids, Rufo, leerde ons vanalles over de kruiden die we tegenkwamen op de tocht. Bira-Bira bv, een plantje met witte bloempjes dat afgekookt in thee erg goed is tegen buikkrampen en diarree... dat kwam dus als geroepen... er bestaat zelfs een plant die de vrouwen hier nemen om een abortus te veroorzaken ??
Na de wandeling gingen we nog een kijkje nemen bij een gigantische waterval:el Pajcha... en dan moe en voldaan naar Samaipata terug.

SSCN9971.jpg

Op de plaza in Samaipata kwamen we bij het terugkomen heel toevallig twee herentalse knapen (Miguel en Felipe;-) tegen die we een maand of twee geleden in de Torres del Paine tegenkwamen in CHile. Dus we hadden meteen gezelschap om `s avonds een hapje te eten!

De dag daarop, rustdag en `s avonds uit eten met de mannen in het Landhaus... rarara vanwaar komen de eigenaars... en uiteindelijk beland in de bar van de mannen hun hostel... dit kwam zeer slecht aan bij ons orgeltje Liesbet... de dag daarop een kater van jewelste :-) en helemaal geen mooi muziekje meer uit het orgeltje... `She drove the white truck tonight, did she ??`wist Trent het spitsvondig uit te drukken... ;-) ;-) ;-) ...

Samaipata was weer fijn fijn fijn, misschien komen we hier ooit wel op pensioen... maar nu terug naar Santa Cruz en morgen met de bus naar La Paz, terug naar de altiplano !! 24u busje ;-) of meer... hier weet je nooit!

dikke kusjes allemaal! Hasta Luego !

Posted by joenstock 14:47 Archived in Bolivia Comments (5)

La Guarderia - vrijwilligerswerk WEEK 4 - adios Santa Cruz


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola amigos,

Alvorens we de natuurlijke rust van Samaipata gaan opzoeken, om een 6-tal dagen te bekomen van de vrijwilligersdrukte, zetten we nog even alles op een rijtje!

Op de guarderia ontmoetten we Don Julian, de verantwoordelijke.

SSCN9718.jpg SSCN9720.jpg SSCN9721.jpg

Julian nodigde ons uit om een kijkje te gaan nemen in andere projecten waar hij bezig is. Eén daarvan is een project rond sportteams voor jongeren: voetbal,volleyball,basketbal... met een klein klasje erbij.

SSCN9614.jpg

Dankzij de centjes van de dorpscrossers !!! MERCI LADIES!!! kochten we ballen voor de voetbalploeg.

Heel plechtig werden de nieuwe ballen overhandigd! Bolivianen nemen immers overal waar ze kunnen de gelegenheid om iets`plechtig`mét toespraken te doen.

SSCN9613.jpg SSCN9611.jpg SSCN9612.jpg

Voor de meisjes is voetbal hier ook heel populair, een match tegen de dorpscrossers zouden ze wel zien zitten!

SSCN96131.jpg

In dezelfde wijk woonde ook een arm gezin waar we langs gingen omdat Don Julian deze mevrouw helpt. Het is een vrouw met acht kinderen waarvan eentje zwaar gehandicapt, haar man heeft haar verlaten en haar huisje is ondergelopen door wateroverlast.

SSCN9563.jpg SSCN9566.jpg SSCN9565.jpg

We kochten schoolgerief voor haar kinderen en we waren ook te gast voor een kleine maaltijd. Al hebben de mensen niets... toch blijven ze gastvrij!! Nogmaals bedankt iedereen voor de financiële hulp! We kunnen hier echt een verschil betekenen voor de mensen!

Heel de week ging Liesbet elke morgen naar de guarderia, met MICRO 11 :-) een hele belevenis!

SSCN9728.jpg SSCN9729.jpg

En Jeroen op koopjesjacht op de markt om inkopen te doen voor verschillende goede doelen: voetballen, schoolgerief én natuurlijk dé zoektocht naar de matrassen voor de guarderia...

De zoektocht naar nieuwe pismatten voor die klein gasten bleek geen gemakkelijke opdracht. Alles gaat nogal `traag`in Bolivia en mensen durven wel eens een `mentira`vertellen. Gelukkig kwamen ze vrijdag dan toch boven na veel palaver, vooral door Don Julian, want Jeroen zijn `discussie`castellano is nog niet zo vlot.

We laadden ze op de taxi en reden naar de Guarderia!

SSCN9725.jpg

Daar verwijderden we de oude vieze matten (waar de kinderen nog geen problemen mee hadden trouwens... ze weten niet beter...)

SSCN9727.jpg

en de nieuwe kregen hun ligplaats.

SSCN9723.jpg SSCN9722.jpg

AAN IEDEREEN DIE ZIJN CENTJE HEEFT BIJGEDRAGEN... MUCHISIMAS GRACIAS !!

Het was onze laatste dag in de guarderia, net nog vrijdag de 13e ;-) maar alles ging goed ;-) De opvoedsters genoten nog van onze familie/vrienden fotootjes uit België. Ze wilden in geuren en kleuren weten wie wie was ;-)

SSCN9726.jpg

Gisteren was het hier Dia de Niños en vandaag vierden ze dat met chocomel, cake en een piñata (zo`n kartonnen doos die hangt boven de kindjes, volgestouwd met snoep en speelgoed en waaraan ze kunnen trekken
SSCN9715.jpg SSCN9713.jpg SSCN9712.jpg
>>> zie binnenkort het filmpje op YOUTUBE).
SSCN9717.jpg SSCN9716.jpg
Het feestje was dus een heel fijne afsluiter van ons vrijwilligerswerk hier in Bolivia.

Even een terugblik op opmerkelijke dingen die we zagen in Santa Cruz (jammer genoeg hebben we van deze dingen niet allemaal foto`s kunnen trekken):

>> wisselgeld ?? Que es ??
In geen enkele winkel, zelfs in grote supermarkten kunnen ze gemakkelijk wisselgeld teruggeven, het is altijd een heel gedoe! Als je aan een kraampje bv met 50 blv (5 euro) betaald moeten ze al rondvragen om te wisselen bij naburige kraampjes. Grote briefjes zijn dus volledig taboe in Bolivia.

>> straten met allemaal dezelfde winkels; echt origineel zijn ze niet bij de buren... vb.: één straat vol met winkels die enkel borstels,emmers,kuismiddelen verkopen, en toch is het hier overal even vuil ;-) ??? Die moeten dan toch niet veel verdienen. Je moet alle winkels af gaan om tot de goedkoopste prijs te komen... daar weten we nu alles van door het aankopen van schoolgerief.

... of een straat vol met winkeltjes met auto-onderdelen: elke winkel 1 onderdeel... vb motors in de ene, wieldoppen in de andere, van het grootste tot het kleinste stuk. Als je goed bent in mecano kan je een hele auto maken !!

Alles word herbruikt, herbruikt, herbruikt ... tot 10e hands... veel auto's komen uit Japan (waar het stuur rechts staat - maar dat ze hier simpel even verbouwen zodat het stuur links staat en de kilometric rechts blijft ;-);-);-) )

>> mannen/vrouwen/kinderen die de weg onderhouden; ze staan met een emmertje zand en een schop in het midden van de straat om de putten te vullen. Voorbijrijdende chauffeurs geven hun dan een centje.

>> Micro Prikkers: mensen die kaartjes afstempelen van de buschauffeurs van de micro om te tellen hoeveel toeren ze maken rond de stad.

>> sapjes venters: ze rijden met een metalen bol vol sap of limonade en een hemeltergend toetertje : ze vullen kleine plasticzakjes die de mensen leegzuigen
by the way: ze doen hier ook sucky sucky op appelsienen, kopje afsnijden en leegzuigen.

>> je kan in Bolivia echt alles op straat kopen;

- eten: er staan oude moemoekes met kleine barbecuetjes langs de kant van de weg satèetjes te verkopen...

SSCN9711.jpg

Sommige verkopers rijden rond met appelsienenkarretjes om sapjes te verkopen (ze worden voor je neus geperst.. heerlijk !!) en de frigoboxventers: ze verkopen bv cocosmelk rechtstreeks uit de frigobox geschept.

- kleding: elke donderdag een mega-2ehands-markt, 3km straat vol met kraampjes met bergen 2e hands en overstock kleding, het meeste uit USA. Je vind hier alle merken en je koopt het voor een appel en een ei: vb: een t-shirt voor 15blv = 1,5 euro ! We lieten ons dus eens goed gaan op de markt, onze rugzak heeft het geweten... en onze rugjes binnenkort ook! Voor 30 euro hadden we 6 t-shirts, 2 broeken, 1 hemd, 1 rok en een paar nieuwe sandalen for the laidy :-)

>> TAXIS:

Er zijn speciale taxi's die enkel de ringen doen in Santa Cruz (zo'n 8tal ANILLO'S), een soort collectivo, je kan meerijden voor 1,5 blv (6 frankskes :-) en je roept PARE (stoppe!!!) als je eruit wil... comfy is het wel niet want ze proppen ze vol tot 4 personen op de achterbank en 2 vanvoor naast de chauffeur.... de taxicentrales gebruiken walkietalkies, maar zelfs als de taxi voor de 'open' deur van het kantoortje staat roepen ze door de walkietalkie...

>> het dierenleven in Santa Cruz

Bij ons gastgezinnetje zaten 2 schattige én vlooienvrije honden (waarschijnlijk de enigen in Bolivia), één zotte papegaai en een handjevol gekko`s. Maar voor de rest van de dieren gaat het hier soms wel wat anders aan toe... paardjes huppelen over de weg tussen de auto's met vastgebonden voorpoten, gedesoriënteerde koeien vragen de weg aan de microchauffeur, naakte kippen met maar 1 poot nimeer waar de mensen heel fier op waren ;-), naakte hondjes die iets of wat verwaarloosd ronddwalen...

>> het uitgaansleven is in Santa Cruz echt de moeite, er zijn zelfs straten waar 's avonds de dikke jeeps rondcruisen met hun bonkende reggeatonbeats en bikinigirls in tha back ...

>> het afvalbeleid: kortweg: er is er geen
drink of eet iets en smijt de verpakking gewoon op de grond... makkelijk toch.. alleen een beetje stinkend op den duur... vooral als moeder natuur wat regendruppeltjes heeft rondgestrooid...

>> KINDEREN:

Er is nog steeds veel kinderarbeid in Bolivia, vooral in Potosi en Sucre viel ons dat heel hard op:vb in de mijnen, schoenpoetsertjes of als volklokkers op de bussen, opdienen in restaurants, werken in winkels (zakkenvullers),...., in Santa Cruz was dit wel veel minder. Maar veel straatkinderen staan te jongleren aan de kruispunten tot midden in de nacht.
Hier zie je ook veel moeders met kinderen...ze worden overal mee naartoe gesleurd, ze hangen overal over moeder`s schouder of liggen op moederschoot... dus wel zonder de verplichte belgische QUINY;-) Op een overvolle Micro is het ook geen enkel probleem om de borst te geven. Ook blijven de kinderen hier heel laat op, ze worden pas in bed gelegd als ze letterlijk omvallen ;-)

Voila,dat was het ongeveer;-)
We zullen nu een kleine week onbereikbaar zijn! Back to basics ;-) Pure nature in Samaipata!

Adios TODOS!

Posted by joenstock 09:16 Archived in Bolivia Comments (2)

Parque Nacional Amboro - Back to nature!


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola Amigos,

Hier zijn we weer na een `ontspannend` weekendje ploeteren door het Amboro Parque. Amboro is een groot natuurgebied (regenwoud-achtig) op zo`n goeie 100km van Santa Cruz. We reden eerst met de auto naar Buenavista om van daaruit een tour te regelen mèt gids door het park. We kwamen vrijdag aan in Buenavista en blijkbaar zat heel Santa Cruz daar voor het paasweekend. Een tour regelen bleek nog niet zo makkelijk, een slaapplaats vinden al evenmin. Na een midagje rondklefferen vonden we dan toch een cabaña om te slapen. De tour bleek moeilijk te regelen omdat heel veel gidsen al in het park zaten en de overigen geen zin hadden omdat het paasweekend was.

Dan maar even iets gaan eten in Buenavista centrum.

jezeke.jpg
De Paasprocessie, met Jesus in glazen kist gevolgd door het Mariabeeld, passeerde onze pizzatafel. Samen met zo`n 500 mensen die muisstil gewapend met fakkeltjes rond de plaza van Buenavista de verschillende staties van lijdensweg aflegden.

Maar de avond bracht raad... de zoon van de eigenares van de cabañas:`Gunter` bleek de docent te zijn van de parkgidsen en wist natuurlijk nog wel iemand die tijd had om de 4 belgjes veilig door het park te loodsen.

nightswim.jpg moonjeroen.jpg
En zo kwam alles weer op zijn pootjes terecht... nog een frisse nachtelijke duik in het prachtige zwembad en slaapieslaap want zaterdag om 8u eruit voor de parktocht.

Zaterdag 9u- de oude jeep van de tour haalt ons stipt op tijd af aan de cabañas.

SSCN9483.jpg
Met 6 personen (chauffeur - Jeroen - gids vanvoor en Sara - Maarten en Liesbet vanachter) gaan we op weg... 35 km over zand/putten weg naar het vertrekpunt van de tocht:
endoftheroad.jpg
>> het einde van de weg... want de grote rivier heeft een tijd geleden de weg `opgegeten `, zoals ze het hier poëtisch voorstellen.

Na een dik uur hotsen en botsen werden we achtergelaten aan het einde van de weg, een klein riviertje spoelde over de weg beneden... was dit nu het grote probleem... einde van de weg?? Rugzak op de rug en vertrekken maar voor ons eerste stuk van de tocht. Al snel kwamen we bij hèt probleem!

SSCN9589.jpg
De grote RIO (rivier) had de volledige weg weggespoeld... de breedte van de rivier en slijk was ongeveer 100m. Schoenen uit Teva`s aan en hop tot aan de kniëen het waterin! De reisgids had niet gelogen: ... in PARQUE AMBORO is much wading acquired! En gewaad hebben we!
SSCN9583.jpg
Na een uurtje stappen kwamen we aan bij een klein dorpje waar we voor een paar bolivianos een paard huurden om onze rugzakken mee te torsen, dat was wel ontspannend...

SSCN9586.jpg SSCN9587.jpg
... aan een huisje hing net een vers geslacht kalfje te wachten op een hongerige koper... dit keer niet, onze gids had een goed gevulde rugzak met vanalles en nogwat.

We staken nog een paar keer de rivier over (met bijhorende schoenenwissels) en hielden halt voor de middag aan de oever van de rivier.

SSCN9485.jpg SSCN9486.jpg
De natuur had daar een zwembadje aangelegd en daar konden wij dus lekker van profiteren...
Toen we lekker afgekoeld op de oever kwamen, werden we door een geweldig ontvangstcomitèe verwelkomd: EJENES - kleine insectjes die bloed zuigen- Snel dus onze kleren terug aan en op naar de dampende kookpotjes want de gids had zijn best al gedaan: kotelletjes met groenten en rijst!

Met volle maag trokken we verder door de rivier en langs prachtige regenwoud vegetatie. Na weer een uurtje stappen hoorden we plots geritsel boven onze hoofden... een familie aapjes begluurde ons vanuit hun hoge bomen... èèn kleintje begon zelfs stoer aan een tak te bengelen om ons bang te maken...
We kwamen heel wat bizarre natuur en beestjes tegen:

SSCN9568.jpg SSCN9573.jpg

De middag ging snel voorbij en voor we het beseften begon het al wat te schemeren, en we moesten nog een heel stuk door de rivier. Gelukkig kwamen we voor donker op onze bestemming... een natuurlijk standje aan een overhangende rots... onze plaats voor de nacht.

SSCN9571.jpg SSCN9578.jpg SSCN9579.jpg

Onze kok/gids stookte het vuurtje en wij genoten weer van een lekker maal, af en toe geplaagd door een kleine EJENE... niemand bleef gespaard van rode plekken! Na het eten gingen we moe maar voldaan slapen.

Zondagmorgen 8u:
spijtig genoeg was het tentje niet veel soeps en was Liesbet enkel slim genoeg om onder een muskietennetje te slapen, want de volgende ochtend was Jeroentje een knorrig wrak... met een 50tal rode ejenebeten...

SSCN9502.jpg
Een zwier aan de plaatselijke liaan bracht de sfeer er wat terug in en het ontbijt smaakte alweer...
Plots kwam er zelf een `Jochi, een klein everzwijn-achtig dier, piepen en nog even later sprong een `gato del monte` , een meerkat, de rivier in om een vis te vangen! Ook fladerden de prachtige vlinders rond onze hoofden...

SSCN9570.jpg
... en blijkbaar stonken onze schoenen nog niet tè erg ;-)...

We lieten ons gerief achter op het strandje en begonnen onze ochtendgymnastiek met een wandeltocht door de rivier naar de watervallen.

SSCN9574.jpg SSCN9576.jpg SSCN9577.jpg
Dit was het allermooiste stuk van de tocht... tropische vegetatie, kleurige vlinders, krioelende mierenhopen, prachtige watervallen... heel erg mooi allemaal en ongeloofelijk de moeite waard!

Onder de waterval konden we weer even een duikje nemen... zalig!

SSCN9572.jpg
Het leek wel de reclame voor Ushuaïa Zeep, enkel zonder sexy latina eronder ;-) (maar wel met een sexy gringo)
Terug op het strandje kregen we heerlijke spaghetti van onze gids en moesten we ons stilletjes beginnen haasten want de terugtocht was nog lang!
Dus opnieuw de weg terug, af en toe schoenen wisselen voor sandalen en weer een knipoog naar de aapjes!
SSCN9569.jpg
Heel moe en ook heel voldaan kwamen we om 18u30 terug aan de jeep, die gelukkig nog was blijven wachten om ons terug naar Buenavista te brengen!

Alweer een prachtige ervaring, en nu gaan we fris en monter nog een weekje vrijwilligerswerk doen... met ongeloofelijke jeuk van de ejenebeten! allè Jeroen dan toch, want Liesbet heeft er niet veel last van ;-)

Adios Todos!!!!

Posted by joenstock 08:59 Archived in Bolivia Comments (1)

La Guarderia y Escuela Mòvil - vrijwilligerswerk WEEK 3


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola todos amigos...

Voor het 2e deel van ons vrijwilligerswerk gingen we naar een `Guarderia`, in de één van de armere wijken van Santa Cruz: San Juan. `s Morgensvroeg op de MICRO (de plaatselijke busjes) waarop je voor 1,5 blv kan op en afstappen waar je wil op hun traject... ze zitten meestal afgeladen vol en om een micro te doen stoppen roep je `PARE POR FAVOR` of `PARADA`. Op je hoede zijn is de boodschap. Met wat geluk stopt de chauffeur dan binnen een paar tientallen meters. Je bent ook het best klein, want sommige micro`s zijn eerder `mini.
SSCN9301.jpg
Dus wij als forse belgen staan meestal als kromme moemoekes volgeladen met gerief gewrongen tussen een tiental boliviaantjes. We hadden hier ook onze eerste blokkade; ontevreden bolivianen die hun geld verloren, door het failliet gaan van een plaatselijke vliegtuigmaatschappij, blokeerden de toegang naar de luchthaven... na 5 minuten was heel het verkeer 180° gedraaid en waren we plots spookrijders met onze Micro.
SSCN9300.jpg

We kwamen in de buitenwijken, geen asvalt meer, na regen één modderpoel... kleine huisjes, soms afgeschermd met extra blauwe zeilen, maar voor het grootste deel leven de mensen in openlucht.
De Guarderia is een soort `kindergarden`waarin de kleinste kinderen van de buurtmensen op dagverblijf kunnen - leeftijden van 5 maanden tot 8 jaar.
De kinderen komen allemaal uit probleemsituaties; verwaarlozing, alcoholmisbruik,.... allemaal niet erg fraai. Er zitten ook een paar kinderen met een handicap, waar weinig of geen toegepaste hulp is wegens: geen geld, geen middelen of omdat de ouders geen interesse hebben... schrijnende situaties.
Ook de begeleiding van de Guarderia is niet opgeleid om dit soort werk te doen. Ze komen zelf uit de buurt en verdienen een schamele 300 blv (30 euro !!!) per maand!
SSCN9302.jpg SSCN9303.jpg SSCN9310.jpg SSCN9356.jpg
De kinderen zijn ongelooflijk schattig en altijd erg blij als er vrijwilligers komen. Ze trekken je de armen van het lijf en roepen heel de tijd Tio en Tia (neenee niet Theo en Thea - we zijn niet zo creatief met kurk...) Tio en Tia betekent Nonkel en Tante.... zo noemen ze al de begeleiders.
SSCN9305.jpg SSCN9306.jpg SSCN9357.jpg
De begeleiders doen heel erg hun best maar er is nog veel werk aan de winkel. De waarden en normen liggen heel wat anders dan in België.
SSCN9307.jpg SSCN9308.jpg

Na hier geweest te zijn, besloten we om van het gegeven budget te investeren in de guarderia. !!! NOGMAALS IEDEREEN VEEL DANK !!! We kochten heel wat speelgoed, puzzels, verfjes, balonnen, krijt, kinderleesboekjes,... Hiervan kan je ook wat filmpjes bekijken op onze youtube.

De allerbelangrijkste aankoop gaan matrasjes worden... waarop de kinderen hun middagdutje doen. Momenteel liggen ze op matrasjes vol pipi en vlooien....
SSCN9358.jpg SSCN9359.jpg SSCN9360.jpg SSCN9361.jpg

We werden hartelijk onthaald met het nieuwe materiaal... het is prachtig om zien hoe we de kinderen zo gelukkig kunnen maken! We gaan daarom ook nog een week langer blijven in Santa Cruz... zodat we nog een week langer onze handen uit de mouwen kunnen steken.
SSCN9309.jpg

Deze avond bezochten we nog een andere project: de Escuala Mòvil - de mobiele school. Een uitvinding van een belg ! In 2005 begonnen in Bolivia en ondertussen actief in 5 zones in Santa Cruz. Het is een camionette waarop een karretje staat gemaakt uit schoolborden. In de kar zit allemaal didactisch materiaal waarmee de kinderen van de straat leren rekenen, schrijven, lezen, tekenen...
De begeleiders proberen de kinderen zo 2 uur per dag aandacht te geven en hun interesse wekken voor nuttige dingen ipv bedelen en stelen. De kar staat elke avond op een andere vaste plaats. Het bord wordt uit de kar geladen, op een druk rondpunt gezet in de stad. De straatkinderen die staan te jongleren en ruiten te wassen voor de autos komen dan 2 uurtjes bijleren. Opnieuw een fantastisch project maar enorm triest dat de kinderen achtergelaten worden na 2uurtjes om opnieuw de rest van de nacht te jongeleren en te bedelen. Maar ja, we weten zo dat ze toch 2 uurtjes hun zinnen kunnen verzetten!
Ook hier gaan we volgende week nog langs gaan om een handje toe te steken.

Zo dat was een overzichtje van alweer een intensieve en emotionele week - maar we zijn erg voldaan en tevreden dat we dit mogen en kunnen doen en dus ook dankzij jullie giften de kinderen een leuke tijd bezorgen !

MUCHAS GRACIAS TODOS!!

Even een belangrijke mededeling: de tafels en de stoelen voor la Republica worden niet aangekocht omdat ze zelf tafels en stoelen gaan maken met de jongens! Zo hopen ze dat de jongens meer respect zullen hebben voor hun `zelfgemaakt`materiaal! Maar dat geld zullen we dus gebruiken voor het aankopen van matrasjes van de Guarderia.

Nu word het voor ons wat tijd voor ontspanning. We trekken 4 dagen naar het Parque National Amboro, 100km van Santa Cruz, om de prachtige natuur te bewonderen. Een paasuitstapje met ons fantastische gastvrouw en gastheer, Sara en Maarten.

Hasta Luego Amigos!

Posted by joenstock 17:08 Archived in Bolivia Comments (3)

(Entries 31 - 35 of 63) « Page .. 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 .. »