A Travellerspoint blog

Breathtaking Salar de Uyuni


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola todos!

We hebben net de meest adembenemde 3 dagen van ons jonge leventje achter de rug! dé Salar de Uyuni (de grootste zoutvlakte van de wereld die een 12.000 m2 van de altiplano bedekt) !

Vanuit San Pedro de Atacama boekten we onze tocht bij Estrella del Sur, wat ons de beste organisatie leek...
´s morgensvroeg 8u aan het kantoortje, nog niet meteen een busje te zien, maar hoop doet leven en na een halfuurtje geduld werden we naar de Boliviaanse grens gevoerd.
SSCN8719.jpg
De grenspost (op 4000m hoogte) was een baraque met een vlag op, waar iedereen op de zelfde plaats achter een karkas van een bus zijn ochtendplasje moest gaan doen. We zullen jullie verdere details besparen!

Na het verplichte stempeltje kregen we ontbijt van onze chauffeur/gids en zijn lieve kokkin/vrouwtje...
We werden met 6 in een jeep gepropt ( 2 punk-zweden en 2 brasiliaanse pubergrieten) en begonnen onze driedaagse trip. Het toeval was dat in een andere jeep die ook vertrok 2 belgen (uit Antwerpen) en twee hollandse grieten zaten, jammer dat we daar niet bijgeboekt waren!

DAY 1

De eerste dag zagen we om het halfuur totaal verschillende natuuraspecten ... van meren met de meeste fenomenale kleuren: o.a. Laguna Verde (groen): dit meer kleurt s´morgens op 15 minuten helemaal groen door de werking van de zon op de aanwezige mineralen,
SSCN8717.jpg SSCN8718.jpg
Heerlijk pruttelen in een thermisch bad, prachtig gelegen en een lekkere 38graden.
SSCN8715.jpg SSCN8716.jpg
We reden langs de rotstuin van Salvador Dali, rotsen die rechtopstaan op een bruin zandlandschap, net als in een Dali-schilderij.
SSCN8704.jpg SSCN8702.jpg
Bergen die voortdurend van kleur veranderen, te veel om op te noemen!
SSCN8707.jpg SSCN8708.jpg
Hét Laguna Colorado (rood), gevuld met een kolonie van 20.000 flamingo´s die zich voeden met het rode koraal dat onder het water-oppervlak groeit.
SSCN8711.jpg SSCN8712.jpg SSCN8709.jpg SSCN8710.jpg

Hierna kregen we ´almuerzo´ (middaglunch) in de totale -middle of nowhere- een eenvoudige cabaña met kamers van 6 bedjes.
Hier hebben we ´s avonds na onze lekker cena (avondeten) voor het eerst ons thermisch ondergoed kunnen uittesten--- freezing time ;-)

DAY 2

Vroeg uit de veren voor opnieuw een tocht langs prachtige meren en dé Arbol de Piedra (stenen boom).
SSCN8705.jpg
Daarna geisers die tot 200 graden warme stoom naar boven blazen, de krachten van de natuur bleken eens te meer ongelooflijk.
SSCN8713.jpg SSCN8380.jpg SSCN8714.jpg
Onderweg huppelden de Vicuña´s in de desolate droogte, vechtend om een grassprietje. Kleine pueblo´s (dorpjes) waarrond in de verste verte niets te zien was. De mensen daar leven van hun lama´s (die we uit veiligheid niet hebben opgegeten...).

We merkten dat het de afgelopen weken heel erg geregend had in Bolivia, de zandwegen stonden volledig onderwater. Gelukkig konden we er met onze 4x4 gemakkelijk doorploeteren.

Die avond sliepen we in een nagemaakt zouthotel (aan de rand van de Salar), want het echte staat midden op de Salar, maar dat zat spijtig genoeg niet in onze tour.
SSCN8519.jpg
De zoutbedden lagen wel zalig, dus fris en monter konden we de dag daarop verder.

DAY 3 - Dé Salar !!

Onze 4x4 vooraan afgedicht met een zeil tegen het zoute water en weg waren we - voor de meest indrukwekkendste dag van onze tour!
SSCN8648.jpg
Dankzij de regen was de Salar veranderd in een reusachtige spiegel, waardoor het leek dat je vloog in de lucht. Normaal gezien is de zoutvlakte 1 (spier)wit uitgestrekt plateau dat erg lijkt op een sneeuwtapijt, maar nu hadden we dus één spiegel en één stukje sneeuwtapijt.
SSCN8647.jpg SSCN86991.jpg SSCN8518.jpg SSCN8700.jpg SSCN8649.jpg

Door het zoute water gaf onze 4x4 twee keer de geest - batterij naar de maan, maar gelukkig was er de 2e jeep met de andere belgen die ons uit de nood kwamen helpen.
SSCN8644.jpg SSCN8645.jpg
Ondertussen stonden wij op onze blote voetjes te wachten in het 5cm diepe zoute water.

We eindigden onze dag op de Salar met een bezoekje aan het 'echte' zouthotel, waar we één van onze mooiste picknick plaatsen ooit hadden.
SSCN8642.jpg SSCN8643.jpg

De Salar is elk jaar goed voor een export van 80 000 ton zout.
SSCN8640.jpg SSCN8641.jpg SSCN8646.jpg SSCN8650.jpg

Jammer genoeg verlieten we hierna de Salar en reden we nog langs het cemeterio de trenes (treinenkerkhof) nabij Uyuni: tientallen achtergelaten oude europese treinen. Een heel bizar maar mooi beeld.
SSCN86361.jpg SSCN86371.jpg SSCN8638.jpg

Onze fijne gids bracht ons dan veilig en wel naar onze eindbestemming: Uyuni-city - hier kregen we de eerste indrukken van Bolivia: prachtige moedertjes met lange zwarte vlechten, kleurrijke plooirokken en de alombekende bolhoedjes. Ze wandelen rond met felgekleurde draagzakken waarin hun kindjes hangen.
SSCN86351.jpg uyuni.jpg uyuni2.jpg
Overal zijn er kleine kraampjes en winkeltjes met oude vrouwtjes achter de toonbanken ... grote winkels zijn er niet enkel kleine marktkraampjes, waarin hier en daar zelfs een afgestroopte koeienkop te koop ligt (we besparen jullie de foto´s).

De mensen leven hier echt op straat, ze eten, drinken en slapen op de meest onmogelijke plaatsen. We worden er emotioneel van. Wat een schoonheid.

ps: het regent hier pijpenstelen, de plastiek wordt over de computers getrokken! Heerlijk toch Bolivia! En dan plots .. mega-stroompanne -- heel het dorp gilt want het is opeens pikkedonker, gelukkig was het snel opgelost en konden we ons verslagje afronden en een hapje gaan eten!!
Onze eerste Boliviaanse groentensoep! En ´s nachts regende het nog lekker binnen in onze kamer -- gelukkig stond de medewerkster van de hostal meteen paraat met een emmer en dweil.

Adios todos!

Posted by joenstock 15:43 Archived in Bolivia Comments (3)

Los caballeros de San Pedro


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola,

We zijn ondertussen veilig aangekomen in Bolivia! Ze hebben hier erg veel last van wateroverlast dus zou het kunnen dat onze reisplannen gaan veranderen. Waarschijnlijk eerst Peru en dan terug naar Bolivia! We houden jullie op de hoogte.

Even een paar dagen terug in de tijd: na onze Socaire-ontdekking wilden we nog eventjes snel Liesbet's grote kinderdroom verwezenlijken: een ritje op een paard ;-)
SSCN8636.jpg SSCN8637.jpg
Als volleerde caballeros bestegen we onze rossen en gingen we 3 uurtjes San Pedro en omstreken verkennen. Het indrukwekkendste was de 'Valle de la Muerte', we waanden ons helemaal op de planeet Mars.
SSCN8635.jpg SSCN8289.jpg SSCN8291.jpg SSCN8292.jpg
Liesbet's paardje was een lui beest en bleef dus altijd ver achter... tot de andere paardjes niet meer in zicht waren, dan zette ´Gladys´ het op een drafje in de achtervolging.
SSCN8516.jpg SSCN8517.jpg
Het trotseren van 3u San Pedro Sol (zonneke) kostte Jeroen wel zijn middag- en nachtgezondheid. Een zonneslagske gooide bijna roet in het eten voor de tocht naar de fantastische Salar de Uyuni! Het verslag van deze indrukwekkende 3-daagse volgt één dezer dagen!

Boliviaanse kushandjes!

Posted by joenstock 15:10 Archived in Chile Comments (2)

San Pedro de Atacama y Socaire

sunny 35 °C

Hola Todos, todos bueno??

We verlieten de ziektekiemen in Copiapo en namen een 'Tur'bus (12u later dan gepland - want de eerste bus was stuk) richting San Pedro de Atacama.
san_pedro_road_to.jpg
San Pedro is een oase in de Atacama woestijn (2500m hoog) en dat werd al snel duidelijk toen we groggy uit de nachtbus kwamen in een kleine 35 graden. Maar de vermoeidheid verdween al snel toen we het prachtige landschap zagen.

We belanden deze keer bij een oude hippie ´Mario` die een heel gezellige Cabaña uitbaat met gezellige kamer met een prachtig uitzicht.
san_pedro_view_caba_a.jpg san_pedro_caba_a.jpg
We slenterden die middag rond in het dorpje San Pedro, dat op zich niets meer is dan een groot toeristenoffice.
Op goed geluk moet je hier bij één van de tientallen kantoortjes een tour zien te fixen voor de Salar de Uyuni (de grootste zoutvlakte in Bolivia). Het werd uiteindelijk Estrella del Sur waar we onze zuurverdiende pesos op de toonbank wierpen -- vertrek dinsdag 6 maart 8u -- naar 5000m hoogte: Laguna Verde.

Op algemeen aanraden moesten we dus eerst iets doen om te acclimatiseren aan de hoogte. Dus op zoek naar een plaatsje dat hoger lag dan 2500m (San Pedro). >> Socaire (een boerengat met 20 huisjes) werd de bestemming op 3500m -- we namen de enige bus van San Pedro naar Socaire om 19h30. We verbleven in de enige slaapgelegenheid in het dorpje,
socaire_lodge.jpg
een kleine maar heel fijne lodge met het beste eten dat we hadden tot hier toe! Echte vlaamsche grüntensoep !
De omgeving van Socaire was schitterend, niks nikser nikst -- of toch qua toeristen -- het uitzicht adembenemend (of was dat al door de hoogte).
socaire_mountains01.jpg socaire_mountains02.jpg socaire_mountains03.jpg Van de lieve kokkin kregen we onze eerste thermos COCA-TÉ (met echte illegale coca-blaadjes)- dat helpt goed tegen hoogteziekte. Dus wij heel de dag door Té-kes drinken.

Een mooie wandeling maakte de dag helemaal prima.
socaire_lamas.jpg socaire_church.jpg socaire_house.jpg socaire_basin.jpg
´s Avonds kwamen we tot de spijtige conclusie dat er pas op maandag (het was zaterdag) één bus naar San Pedro terugging ... probleem, want we hebben een paardrij-tour geboekt .. dus rondvragen (aan 1 man én een paardenkop) hoe we in hemelsnaam op zondag konden teruggeraken... misschien mee met de schoolmeisjes, want die moesten zoiezo op zondag terug... oeff geen paniek we komen er dus wel weer!

Zondagmorgen : lekker geslapen, net uit ons bed, lummelend op de patio, stopt er een tourguide met zijn jeep en rarara: 2 BELGEN !! HOW small How small is the world!
Jeroen op zijn beste slijmtoon op ´Juan` (de gids) afgestapt, en ja hoor, we mochten mee op tour! José en Camille blij verrast dat ze nog eens vlaamsch konden kletsen en onze terugrit naar San Pedro was alweer in de sjakosse ++ een tour van 4 uur mét lekker eten mét een heel fijne geflipte gids...
laguna01.jpg laguna02.jpg
We bezochten 2 prachtige lagunes op de altiplano, mochten wat lama´s voederen en Juan gaf ons nog veel tips voor Bolivia en Peru! Hoe een saaie dag van wachten op de bus weer kon uitdraaien op een fantastische ervaring!! JOSÉ en CAMILLE en JUAN MUCHAS MUCHAS GRACIAS !!!
socaire_vlamingen.jpg

Dus allerliefste volgelingen, morgen gaan we op tocht met de paardjes. Als we dat overleven vertrekken we dinsdagmorgen fris en monter (hopelijk) op 3-daagse naar de Salar de Uyuni -- eindelijk Bolivia binnen !!
socaire_sunset.jpg

Adios Todos

Posted by joenstock 12:52 Archived in Chile Comments (3)

Punta Choros y los delphines

semi-overcast

Hola todos,

Dit verslagje vanuit Copiapo - tussenstop op weg naar San Pedro de Atacama - waarover we niet veel te vertellen hebben, behalve dan dat Liesbet een 2 daags ziekteverlofje heeft genomen wegens maag en darmklachten. Dus bezocht ze enkel de hostal ;-)

We willen even nog iedereen bedanken voor de foto´s én verslagjes die we al kregen van België! Zo zijn we ook nog een beetje ginder! Zeker blijven doen dus! En ook ferm bedankt voor de cadeautjes en giften waar we ook al veel aan hebben gehad (wasdraad, kruidenpotje, vorkmeslepeltjes, point-it boekje, pillichtje, riemen ...) Muchas Gracias !!

Ok, na al het geslijm nog even een verslagje:
De dagen hiervoor zaten we in Punta Choros, een godverlaten vissersdorpje, dat bijna enkel wordt bezocht door chileense toeristen die dolfijntjes willen zien.
SSCN8094.jpg SSCN8025.jpg SSCN8026.jpg
We gebruikten ons tentje nog eens, en dat aan de waterkant!
Het was niet simpel om er heen te geraken, want geen busvervoer naar Punta Choros, 40km van de grote PanAmericana (de autostrade door Chile). Maar door de hulpvaardige chilenen kwam alles weer goed! Alhoewel Liesbetje daar waarschijnlijk haar ziektekiempjes had opgelopen in een plaatselijk visrestaurantje, waar ze per frietje een liter olie gebruiken...
We namen een klein visserbootje op zoek naar dolfijnen!
En ja hoor, we hadden chance, de liefste dieren van de wereld zwommen en sprongen ijverig rond ons bootje!
SSCN8024.jpg SSCN8023.jpg
SSCN8084.jpg SSCN8086.jpg SSCN8088.jpg SSCN8087.jpg
We moesten wel wat golven trotseren op onze `bijna´ nuchtere maag maar het was de moeite waard! Zie ook de filmpjes op Youtube! via deze link:
http://www.youtube.com/profile?user=liesbetjeroen
En als dessertje kregen we ook nog wat zeehonden en pinguïns te zien en een fijn wandelingetje op Isla Damas, en dat allemaal voor een luttele 15.000 pesos, dat is al beter dan de 100.000 pesos voor de pinguïns in Ushuaïa !
SSCN8096.jpg SSCN8095.jpg SSCN8085.jpg

De chilenen op de camping moesten nog enorm lachen met ons mini-landje, ze konden niet geloven dat ons landje zo klein is als de afstand tussen 3 steden hier ... ze dachten dat wij een grapje maakten.

Nu maken we ons klaar voor 13u bus morgenochtend naar San Pedro de Atacama - vandaaruit gaan we op zoek naar geisers én onze trip naar de Salar de Uyuni om Bolivia binnen te rijden!

Nu nog even wat foto´s van de kaart van Chile -- tzijn de laatsten ;-)
valparaiso.jpg Serena_-_Vicuna.jpg punta_choros.jpg Copiapo.jpg

Adios todos

Posted by joenstock 15:28 Archived in Chile Comments (3)

Vicuña - paradise town

sunny

Hola amigos,
ondertussen alweer aangekomen in Vicuña, een heel stuk verder naar het noorden. De temperatuur is hier gemiddeld 30º en regenen doet het hier zo goed als nooit! Dat zie je ook aan al de huizen die halfopen'lucht' gebouwd zijn. We verbleven hier in een fantastische hostal/hotel met grote tuin
SSCN7958.jpg SSCN7981.jpg
en een heel vriendelijke familie. Liesbet werd al meteen dikke vriendinnen met de kleine Conie van 2.
SSCN7957.jpg
Het hotel/hostal staat trouwens te koop: 1400m2 voor 130.000 euro, mét kamers voor 3 families en een heel grote tuin! Dat doet je al wel eens nadenken!

Een tochtje naar de pisco brouwerij Capel was een absolute must!
Vicuña ligt nl. in de Valle Pisco Elqui, een druivenstreek waar deze chileense drank word gebrouwen.
SSCN7956.jpg SSCN7955.jpg
Die avond zagen we sterretjes ;-) Neenee, niet van de drank maar in het Observatorium Mamalluca -- we waanden ons eventjes in een echte Science Fiction film en zagen Saturnus met zijn ringen!
Jammergenoeg geen foto´s want zo hightech is ons nikonneke niet!

We hebben de Pisco Vallei ook nog al "caminando" verkend en als aflsuiter een deugdoende afkoelende plons gewaagd.
SSCN7980.jpg SSCN7979.jpg SSCN7978.jpg
Wie is in godsnaam die witte?

Adios todos! Morgen gaan we `en route´ op zoek naar dolfijnen, dus het volgende verslag kan weer even duren!

Posted by joenstock 15:21 Archived in Chile Comments (4)

(Entries 41 - 45 of 63) « Page .. 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 »