A Travellerspoint blog

Hello Uganda - Kampala - Mbale - Sipi Falls

Hello Hello everybody,

Het is niet te geloven, maar toch is het waar... we zitten alweer in een nieuw landje: Uganda!! Velen zullen misschien denken dat dat een onveilig land is maar dat is niet (meer) zo... het hoge noorden (tegen Sudan) en het verre westen (tegen Congo) vermijden we zoiezo... want daar kan het toch wat rommelen maar voor de rest alles prima!

We waren allereerst te gast bij een belgisch-nederlands gezin in de hoofdstad Kampala... kenissen van Anneke... dus mochten wij ons 'schraal' tentje.. 'schraal' is hier trouwens het woord waar we heel veel situaties/mensen/armoede mee kunnen beschrijven... ons 'schraal' tentje dus, want het ziet er redelijk triestig uit na zo'n 100 dagen camperen ;-)) in hun prachtige hof placeren.

Koen werkt voor een expeditie bedrijf in Kampala en dankzij hun leerden we het nachtleven van Kampala kennen! In bijna geen enkele afrikaanse stad is er zo'n gezellig en veilig nachtleven.. veel mensen gaan uit eten en naar disco's... ook blanken... want er is hier een grote 'expats' gemeenschap. Je moet dan wel kunnen leven met een muur om je huis met nachtwaker en personeel in je huis! We waren te gast op de maandelijkse 'belgische' avond... en ongeloofelijk maar waar .. de LEFFE# woepie -- vloeide rijkelijk!!
We aten zelfs stoofvlees met rodenbachsaus.. we voelden ons al terug in Belgie.. kei bizar... maar toch even super leuk ;-)
Oei Oei Oei.. we vallen al in herhaling ;-)

IN Kampala hebben we de stad verkend op boda-boda's - de kleine brommertjes die overal tussendoor wringen en dus het snelste vervoermiddel zijn in de drukke stad! Overal files.. hip hoi...helemaal precies terug in den belgique...

en via Ingrid leerden we Lotty kennen, een nederlandse dame die een weeshuis project met school in goede banen tracht te leiden.. want het staat op de rand van failliet ... de vorige directeur sluisde het geld doodleuk door naar zijn persoonlijke rekening... walgelijk... maar schering en inslag in afrikaanse hulpprojecten.... triest triest triest...

Het project loopt in Rakai... in het zuiden van Uganda in de buurt van Masaka niet ver van Tanzania... voorlopig is het plan dat we er met Lotty een kijkje gaan nemen en er dan 3 weken helpen... jullie horen er nog van! Want zoals jullie nog weten... hebben we nog sponsorcentjes over van onze oproep in Bolivia en gaan we die hier nuttig gebruiken!!

We hebben ondertussen een beetje oost-Uganda verkend...tegen Kenia...
allereerste bestemming... het stadje Mbale...
na weer een zeer stresserende zoektocht en ritjes met minibusjes (matatu's).. veilig aangekomen in het zeer schrale, maar toch charmante, Mbale.. aan de voet van Mount Elgon.

SSCN2062.jpg SSCN2063.jpg SSCN2017.jpg

We wandelden naar de bergdorpjes tegen de bergwand... de kinderen waren super blij om wazungu te zien.. en dit keer zonder uitgestoken pollekes met 'gimmi monniii'' .. een hele leuke ervaring... de ouders hadden hun nog niet opgestookt... maar toch weer een pijnlijk contrast om te zien hoe arm de mensen hier wel zijn... de kinderen dragen bijna allemaal zandkleurige lompen.. veel babies zelfs zonder broekjes... terug naar beneden vlogen we op een fietstaxi die bijna vechtten om een mzungu een lift te geven ;-)) want die betalen altijd meer natuurlijk: de overbekende "mzungu-tax"

SSCN2019.jpg SSCN2020.jpg SSCN2018.jpg

Onze volgende stop: Sipi Falls... de mooiste watervallen van Uganda...
weer een matatu op.. deze keer een verschrikkelijke... de chauffeur was een totale onverandwoorde gast... tegen 100 per uur door kleine dorpjes en maar toeteren dat de mensen in de kant sprongen... met de fantastische leuze op zijn achterruit: IN GOD WE TRUST .. zoals op alle lokale transport ;-)))) het zou beter zijn ;;; WIE NIET WEG IS IS GEZIEN ... de maniakken....
Gevaarlijke chauffeurs zijn hier weer schering en inslag dus we vragen vaak om te minderen! Maar geen paniek... wij laten niet met onze kl*ten rammelen ;-))

Daar aangekomen eerst ons tentje opgezet op Crow's nest ;-) weer de populairste keet waar plots 40 amerikanen binnen kwamen gewalst ;-) wij onze tent weer opgeruimd en naar de buren gewandeld ... prachtige camping .. geen kat te bespeuren en lokaal!!! aaaaaaaaaaahhhhhhhhhh heerlijk

SSCN2071.jpg

Vanuit onze tent konden we genieten van het zachte geplens van de waterval!

In Sipi moet je wandelen, dus wij weer op stap op zoek naar een gids... een officieel kantoor bestaat 'nog' niet... dus je kan de gevolgen weer al raden... een stuk of 10 lapzwanzen hielden competitie: 'vang de mzungu' ... en wat deden wij (nadat een deftige gids de dag daarop gewoon niet kwam opdagen)... we namen de tuinman mee van onze camping... Steven dolgelukkig want meestal loopt iedereen hem straal voorbij.. wij dus niet ... en hij bezorgde ons een hele fijne wandeling!! De 3 watervallen zijn echt de moeite... aan elke waterval viel een man met 'receipt'boekje uit de boom en moesten we 1 euro inkom betalen ;-) zelfs voor het aangelegde trapje naar de grot waren we weer een eurootje lichter ;-)

SSCN2069.jpg SSCN2070.jpg SSCN2067.jpg

De dorpjes hier zijn zeer arm, de boeren proberen iets op te bouwen door koffie te kweken...die in Belgie in de OXFAM winkel word verkocht!!! Onderweg proefden we nog wat lokaal zelfgebrouwen bier... een smaak te vergelijken: een mengeling tussen zure melk en brokkenpap ;-) heerlijk zat worden ;-)

SSCN2068.jpg SSCN2066.jpg SSCN2064.jpg

Na de groene pracht terug naar Mbale waar we bij onze favoriete Indier verbleven en dan terug op de bus naar Kampala!! Deze keer allemaal prima en redelijk rustig ;-))) Nu terug even op bezoek in het huis van Koen en Ingrid en donderdag trekken we met de lieve nederlandse dame Lotty naar Rakai.. voor vrijwilligerswerk!!!

dadada iedereen!!

Posted by joenstock 01:37 Archived in Uganda Comments (1)

Arusha - Tarangire NP - Ngorogoro Crater

Hello Hello!

Ondertussen zitten we al veilig in wel in de hoofdstad van Uganda, Kampala! Maar eerst nog eventjes een mooi verslagje over de mooie tijd in Arusha en beestjes spotten op safari.

Na onze neuzen vol frisse berglucht te hebben gezogen in Lusotho... we merken toch steeds dat we graag in de bergen tussen het groen zijn ;-) ... trokken we met een beetje tegenzin opnieuw naar de bewoonde stadswereld: Arusha.
Voor we vertrokken hadden we al voorgenomen om niet af te stappen in de busterminal van Arusha... om onszelf van de gekende lapzwans momenten te sparen... en dus namen we contact op met Robbert Daniels, de amerikaan die we in Malawi hadden ontmoet.

Robbert ontving ons met open armen en we kwamen met een goed gevoel aan in Arusha. Hij bracht ons naar het Masai Camp, een grote overland camping net buiten het centrum van Arusha. Veel budget opties zijn er immers niet en in de school (School of St-Jude) waar Robbert werkt was ook niet echt plaats. De school is een project opgestart door een australische dame die met de hulp van heel wat sponsors de “brightest of the poorest” kinderen uit de omliggende dorpjes –gratis- een opleiding geeft van hun 6 tot hun 18 ! Ondertussen zijn er al 850 leerlingen en dit aantal groeit elke week na een selectieproef!
Een mooi project maar als vrijwilligerswerk toch wat te groots...

Samen met Robbert planden we een erg goedkope maar oerdegelijke safari naar het Tarangire NP en naar de wereldbekende Ngorogoro Crater. Want in Tanzania zou je gek zijn om niet naar de dierenpracht tegaan kijken... De meeste mensen kiezen voor een 4 of 5 daagse, meestal: Serengeti – lake Manyara – Ngorogoro en Tarangire... maar voor ons waren 3 dagen ruim genoeg en achteraf bleek dat we meer dan waar voor ons geld kregen!
Samen met kok Simon en chauffeur Bryson trokken we er zaterdagochtend op uit... richting Tarangire NP, een minderbekend nationaal park dat vaak vergeten word in de schaduw van het grotere Serengeti... we zetten snel ons tentje op en wachten een uurtje op onze eerste lunch... we stonden perplex... Simon was een schitterende kok.. dus het buikgevoel zat al goed ;-))
Rond 14u de jeep in, dak open en hup naar het nationaal park Tarangire... spannend want het was Anneke’s en Robbert’s allereerste safari ervaring... oude rotten Lies en Joen hadden al wel een vermoeden wat er allemaal ging komen...
Tarangire blijkt prachtig... het duurde helemaal niet lang of we hadden al honderd zebra’s, gnoes, impala’s en massa’s olifanten gezien... Anneke werd al wat zenuwachtig want ze wilde ook we eens een giraf in het wild zien ;-))) en ja hoor.. achter een heuveltje kwam de lange nek tevoorschijn!! Schitterend... een safari brengt toch steeds een heel speciaal gevoel... en met de mogelijkheid om recht te staan in de jeep was het deze keer nog extra de moeite!
We laten de fotoos voor zich spreken:

tar_baobab.jpg tar_giraf_met_kalf.jpg tar_olifant.jpg tar_olifan..de_boom.jpg tar_olifant_met_baby.jpg tar_olifan..poepjes.jpg

++NONE OF THESE PICTURES CAN BE USED WITHOUT PERMISSION OF THE PHOTOGRAPHER: JEROEN PEYS++

Toen de avond begon te vallen reden we uit het park, in Tanzaniaanse parken zijn geen nightdrives meer toegelaten... de hemel kleurde helemaal sepia door de ondergaande zon en het opwaaiende stof! Ongeloofelijk...

tar_sepia_sunset.jpg tar_sepia_.._baobab.jpg

Simon kookte een schitterend avondmaal en toen we de dag evalueerden aan onze tent kregen we nog het bezoek van een echte masai... de traditioneel geklede lokale mensen met bijpassende pijl en boog.... die nu vaak werken als wachters voor campsites en prive-eigendommen.
Al grappend zei Robbert dat hij de masai 10000 tsh (tanzaniaanse shilling) zou geven, zo’n 10 dollar, als hij met zijn pijl een passerende toerist kon raken... zonder aarzelen nam de masai zijn boog klaar en trok hij de pijl aan... waren we er niet tussengekomen had er nu ergens een toerist met een pijl in zijn gat gelegen.... niet te geloven... die mannen zouden echt alles doen voor geld... ;-))))))) Die nacht vond de wachter het dan ook maar normaal dat hij de drinkbus van Robbert mocht meenemen ;-) Wat de volgende dag ook nog voor hilarische ... -“I didn’t do it.. it just found the bottle in my truck...”- tafferelen opleverden met een werkman op de camping ;-) tzijn toch sloebers!!!
Na een lekker ontbijt opnieuw het park in, de ‘permit’ geldt immers 24 uur en zodus kan je steeds een middag en een ochtend genieten van de diertjes!
De tweede rit bleek inderdaad genieten... we zagen niet alleen de zeldzame cheetah met nog veel zeldzamere 2 kleintjes... maar daarna nog 4 leeuwinnen met wel 8 kleine leeuwtjes!! De poezenpret kon niet op!
Een beetje stoffig maar heel voldaan reden we rond de middag uit het park en na de lunch, 2 uur de jeep weer in, naar de campsite op zo’n halfuur van de gate van de Ngorogoro Crater.

Maandagochtend vroeg ontbijt en vol verwachting naar Ngorogoro Crater... het was redelijk bewolkt dus na de 200 dollar autotax en 50 dollar per persoon lichter...
Al meteen stonden de vriendelijke verkopers aan de auto ;-0.. in hun traditionele sportschoenen!

ngoro_masai_verkoper.jpg ngoro_masai_sportshoe.jpg

...we reden door een dik pak mist over de rim van de crater... anderhalfuur later ( je krijgt maar 6 uur in de crater) stonden we op de bodem... het zonnetje kwam voorzichtig piepen en onmiddellijk zagen we 1 van ’s werelds natuurwonderen... groen gras, bergen rondom een helblauw meer met flamingo’s een stuk regenwoud...
De crater werd gevormd door de inslag van een meteoor... zo’n miljoen jaar geleden... en vormt nu een natuurlijke kooi van 12km op 15km waarin alle bekende safari beestjes rustig rondhangen... de big five (buffel,leeuw,neushoorn,cheetah,olifant) zijn er redelijk makkelijk te spotten... ze blijven immers bijna altijd in de crater... en alhoewel je er met 50 andere jeeps naar een neushoorn staat de gapen gaf het ons toch een onvergetelijke ervaring!!! Ongetwijfeld 1 van de mooiste ‘must see’ in Afrika.

ngoro_leeuw_en_jeep.jpg ngoro_limo_girls.jpg ngoro_birdline.jpg ngoro_carcas_vultures.jpg ngoro_zebr..et_meer.jpg ngoro_lion..he_wind.jpg

Er hing ook blijkbaar “love in the air” want zowel de zebra’s als de struisvogels en zelfs koning leeuw hadden wel zin in een romantisch onderonsje... en ze geneerden hun niet voor 50 jeeps vol nieuwsgierige toeristen ;-))))) Kijk ook eventjes op onze Youtube voor “Lion Luuuuuvvvvvvv” ;-)))

ngoro_lions_love.jpg ngoro_lion_orgasm.jpg

Na 4 uurtjes in de crater rond te bollen werd het spijtig genoeg alweer tijd om terug naar de gate te rijden...

masai_vrouw_dont_feed.jpg

...en onze weg terug naar Arusha! Helaas helaas.. mooie dierenverhalen duren niet lang ;-)))
In Arusha kampeerden we dan nog maar terug in het Masai Camp... ondanks de ene luidruchtige fuifnacht... en zoals voor de safari hadden we nog een paar culinaire uitstapjes in Arusha alvorens naar Kampala ( de hoofdstad van Uganda) te bussen (een lekkere 20 uur bus over Nairobi in Kenya).

We trokken met zijn drietjes nog naar Lake Duluti, een klein meer net buiten Arusha waar we een fantastische rondleiding kregen van de 'bosklapper' Kito... een jonge gast die super geinteresseerd is in natuurgidsen en dat dan ook met volle overtuiging wilde bewijzen! We zagen heel wat prachtige vogels en een gezellige picknick aan het meer! Een mooie rustgevende afsluiter van Arusha!

lake_duluti.jpg lake_duluti_trees.jpg masai_walking_lane.jpg

We namen afscheid van Robbert en aangekomen in Uganda werden we meteen opnieuw verwelkomd door het fantastische koppel Ingrid (nederlandse) en Koen (belg)... nog een oude kennis van Anneke uit Hoogstraten ;-) Ze laten ons zelfs kamperen in hun hof!!
Gisteren was het hier “belgische avond” en ongeloofelijk maar waar... de LEFFE en HOEGAARDEN vloeiden rijkelijk in Kampala! Met bijpassende belgische frieten en stoofvlees in rodenbachsaus ;-)
Kampala is een heel westerse stad... er wonen veel “expats” : blanken die in de zakenwereld en ngo wereld werken. We liepen “Pieter” tegen het lijf, hij was jaren de barman in cafe “de Scene” achter ons appartementje aan de Leopold de Waelstraat ;-) Wat is de wereld toch klein!!!!
We genieten hier met volle teugen van de gastvrijheid van Ingrid en Koen en we zoeken rond naar een plaats om vrijwilligerswerk te doen en om Uganda te verkennen!

Veel mensen vroegen ons al via mail of we naar de gorilla’s gaan kijken! De toeristenval in Uganda en Rwanda... maar we gaan het waarschijnlijk niet doen... 1 uurtje gorillakijken kost immers 500 dollar per persoon en dat vinden we dan toch weer een beetje te gek voor woorden... plus er is ook steeds de vraag of het wel goed is voor die dieren dat er groepen van 10 toeristen om de haverklap wat in hun territorium komen rondwandelen... we zullen naar de Chimpansees gaan kijken... ook lieve dieren en dat kost maar 35 dollar ;-)))))))

Na rondvraag weten we nu ook dat Rwanda op de meeste plaatsen veilig is en daarom gaan we misschien ook een weekje naar Rwanda om het geboorteland van onze beste vriend “Michael” (die van Katrien en Nore... het 1e metekindje van Liesbet die net 1 jaar oud geworden is) van naderbij te gaan bekijken!!

Papa’s en mama.. geen zorgen dus... we storten ons niet onbezonnen in een gek avontuur ;-))))) we vragen eerst alles na voor we ergens naartoe trekken! De Congo gaan we niet naartoe hoor ;-))

Mooi Mooi nog 2 maanden genieten ;-) en dan terug de realiteit in... zonder werk wel te verstaan maar met een hele boterham herinneringen!

Dikke kussen iedereen en trek die sjaal almaar wat vaster in den belgique... wij zullen hier wel zweten ;-))) dada

Posted by joenstock 02:51 Archived in Tanzania Comments (1)

Zanzibar- Stone(d) Town - Pemba Island - Lusotho

Hello Hello friends!!

Hier zijn we weer met een hele boterham afrikaanse verhaaltjes!

Eerst en vooral, we blijven nog een maandje langer… dus onze terugvlucht is in Nairobi op woensdag 19 december en we komen weer aan op belgische bodem op donderdag 20 december om 9u smorgens!!

Ondertussen zijn we zoals jullie weten met 3! Een goeie vriendin van Liesbet, Anneke, is aangekomen in Dar es Salaam. Wij waren het lieve ontvangstcomitee ;-) LiesJoen Tours ... we stonden Anneke net op tijd op te wachten want de taxi-chauffeur die we de dag daarvoor hadden gepland kwam natuurlijk weer niet opdagen... zijn auto was kapot ... maar iets laten weten......nee toch... dat is niet nodig ;-)

Anneke had een goeie vlucht gehad ... en het was een heel blij weerzien met een echte belgische vriendin! Ze verwende ons met lekkere snoepjes uit Belgie : chokotoffen—brownies—en zelfs Siebe’s suikerboontjes kwamen tot in den afrique!!
... merci iedereen voor de cadeautjes!!!

...we namen Anneke meteen mee naar het Flex hotel, het goeikoopste en nieuwste hotel in Dar, enkel een beetje in een scruffy buurt... de dag voordien had een lieve man op de markt Jeroen’s Leatherman gestolen... dus we zaten alweer met een klein onveiligheids gevoeltje... maar geen paniek... de mannen van het Flex-hotel zaten er zo mee in dat ze ons constant begeleiden ;-) dus voor de rest geen problemen... en we werden zelfs 2 avonden getrakteerd op een heerlijk Ramadan-maal... heel gastvrije moslims dus!

Dar op zich is niet zo interessant dus regelden we meteen een boottrip naar het tropische eiland Zanzibar... de volgende dag bracht de ferry ons naar het prachtige STONE TOWN, waar we alweer getrakteerd werden op een negatieve tanzaniaanse ervaring: zoals op zovele plaatsen (busstations,luchthavens,boothavens...) staan bijna altijd ‘PAPASI’ of ‘vlooien’… mannen die oftwele een tour oftewel een taxi oftewel drugs of iets anders leuks willen aansmeren… redelijk vervelend en vaak heel aggressief… de plaatselijke politie reageert hier hoegenaamd niet op… zelfs de hotel- en restaurantuitbaters hebben er een hekel aan en veel last van.

We kwamen aan met de boot en toen we de poort van de haven buitenstapten warden we meteen overvallen door een tiental taxichauffeurs… op zich geen erg want als je doorloopt laten ze je ‘meestal’ gerust… behalve hier in Stone(d) Town… 1 lapzwans… gedrogeerde rastaman… bleef ons volgen en lallen dat hij een goed hotel wist… wij reageerden op geen enkel moment op zijn gezaag maar mista rasta vond het nodig om ons te blijven stalken… tot we een lief canadees meisje tegenkwamen die ons in haar huis wilde opvangen om even rustig naar een hotelletje te zoeken. Dit liep helemaal mis de lapzwans gaf haar zelfs een slag in haar gezicht omdat zij zogezegd zijn ‘klanten’ aftroggelde… wat bleek… de lapzwanzen krijgen comities van de restaurant en hoteluitbaters om klanten binnen te loodsen… walgelijke situaties… en heel moeilijk voor backpacker-toeristen… uiteindelijk kwamen we in een goei hotelleke terecht waar we weer bodyguards meekregen ;-) Anneke was onmiddellijk geintroduceerd in Tanzania… en was er niet goed van ;-)

Maar goe…. We voelden ons niet op ons gemak en ‘vluchtten’ dan maar naar de niet-toeristische ‘Oost’kant van Zanzibar, jammer want Stone(d) Town op zich is prachtig: kleine straatjes met prachtige gebouwen ala Marokko.. 95 percent is moslim. Overal gesluierde vrouwen en mannen in witte gewaden en hoedjes… een paar keer per dag hoor je de moskee voor het gebed. Als toerist bleek het wel moeilijk tijdens de Ramadan (behalve de chique hotels natuurlijk)... veel restaurants en hotels sluiten hun deuren om niet aan de verleiding te moeten weerstaan ;-)

In het oosten van Zanzibar verbleven we in de fijne plaats: Mustafa’s nest.. als enige toerist hadden we de campsite en het strand voor ons alleen... in de verste verte geen lapzwanzen!!

SSCN1654.jpg SSCN1655.jpg SSCN1656.jpg SSCN1891.jpg

We huurden een fiets en deden een prachtige fietstocht langs het strand en passeerden de chique hotels... amai amai dat doet je soms toch eens watertanden!! Hier zagen we de prachtige Zanzibar stranden zoals we ze kennen van op de typische postkaartjes: azur-blauw water en palmbomen over kristalwitte stranden!

SSCN1893.jpg SSCN1894.jpg

De dag daarna op bezoek in het Josani Forest.. een van de weinige plaatsen op aarde waar je de ‚Red Colubus’ aapjes kan zien! Liesbet was weer helemaal in haar nopjes tussen de kleine aapjes! Het Josani Forest is prachtig regenwoud en we wandelden dan ook een uurtje om van de natuurpracht te genieten!

We kwamen helemaal tot rust en vergaten alle zever van Stone(d) Town...

Na 4 dagen trokken we terug naar Stone(d) Town en gaven we het een 2e kans... en ja het viel heel goed mee... een leuk hostal ‚’Jambo Guesthouse’ en een heel gezellige nachtelijke koffie met de moslims op een straathoekje, terwijl de kinderen voetbal keken!
Het bracht ons veel zin om ook eens naar Marokko en Mauritanie te trekken ;-) of Syrie zoals de lieve Tine en Bernard ons al aanraadden!

Vanuit Stone(d) Town namen we de boot opnieuw naar het minder bekende maar daarom niet minder prachtige (integendeel) PEMBA ISLAND!
Pemba ligt zo’n 50 km boven Zanzibar en is het onbekende ‚groene’ broertje! Bij aankomst waren we geleerd dus bestelden we meteen een taxi met de vriendelijke DULLA... we voelden ons meteen op ons gemak... het deed ons enorm terugdenken aan Mozambique... hier zijn de mensen oprecht vriendelijk ;-) Dulla was een schat van een man die ons de komende dagen nog heel het Pemba eiland liet zien! Hij zorgde dat steeds alles in orde was en we ons 100% op ons gemak voelden! Wat dan ook zo was!!

SSCN1895.jpg SSCN1896.jpg

We bezochten de lokale dorpjes en verbleven in de stadjes Chake Chake en Wete.
Een boottrip naar het onbewoonde en miniscule eilandje MISALI (een aanrader als je in de buurt bent ;-) bracht ons de allereerste afrikaanse stortregen ;-) Maar toch konden we genieten van een van de meest prachtige snorkel-momenten van onze reis! Prachtig koraal en honderden visjes uit ‚Finding Nemo ;-)
Ook Pemba is bijna volledig moslim en de mensen waren dus volop in Ramadan (het einde was op 13 oktober met groot feest!) .. dus er was enkel ‚s avonds eten te vinden in straatstalletjes! Zelfs een warm tasje koemelk voor het slapen gaan, het heeft toch zijn charmes... het leek wel elke dag braderij ;-)

Liesje en Joentje gingen dan nog op fietstocht (met echte afrikaanse krakemikel fietsjes) .. we passeerden prachtige groene rijstvelden (net Azie) en we werden achtervolgt door hordes gillende kindjes die nog niet vaak ‚’MZUNGUS““ gezien hadden,hihihi... maar amai onze poepie achteraf!!! Een mountain-bike had hier geen overbodige luxe geweest op alle gerellige zandwegen!

SSCN1902.jpg SSCN1901.jpg SSCN1903.jpg

Samen met Anneke bezochten we het Ngozi Forest met een zeer ervaren en interessante gids! Waar we alweer van aapjes konden genieten.

SSCN1900.jpg SSCN1899.jpg SSCN1898.jpg

Mooie verhaaltjes duren niet lang... spijtig... na 4 dagen namen we afscheid van Dulla en het mooie Pemba Island.

We hadden even genoeg van boottochten dus permiteerden ons een vlucht –Pemba-Tanga: een prive-jet vloog ons over het prachtig koraal! We hadden al spijt dat we weg waren!

SSCN1904.jpg SSCN1905.jpgSSCN1906.jpg

Bij aankomst in Tanga een ongelooflijk toeval... we zagen een overland-truck van Kananga (de organisatie die ons in Mozambique van Pangane naar Mocimboa bracht) en we mochten bonk opnieuw mee.. op weg naar Lusotho... dus aan de luchthaven lieten we alle taxi-papasis lekker in de kou staan... hihihi...
De mannen van Kananga regelden een hotelletje en eten voor ons... fijn toch als het weer lekker meezit!!! Dit keer hadden we de truck voor ons alleen met loeiharde afrikaanse beats... nu was het helemaal een carnavalswagen ;-) Met spijt verlaten we de kusstreek en trekken we weer het binnenland in!! Maar Tanzania blijkt al meteen super groen! Echte natuurpracht!! Niet voor niets dat hier zoveel natuurdocumentaires worden gedraaid!

SSCN1908.jpg SSCN1907.jpg

Volgende dag op de bus naar het bergachtige Lusotho! De bus reed als zot... de hele bus moest broken door de raam… behalve wij ;-)) en we kwamen aan in het heerlijke Lusotho… we moesten meteen terugdenken aan het boliviaanse paradijs in Samaipata: groene heuvels vol bomen en een milder klimaat!! Karibuni Lodge, een perfecte goedkope kampplaats en lekker eten.. waar we nu eindelijk kunnen chillen en alle gebeurtenissen hier op een rijtje zetten!! Amai... weer een hele boterham...!!
Gisteren op tocht naar het Irente Viewpoint.. uitzicht over de masaai steppe en daarna echte broodlunch met verse kaas en echte bruine boterhammen in een oude duitse boerderie!! De Irente Farm !! We waanden ons weer even op den duits of in die Schweiz!! Bizaaaaaaaar... maar daarom niet minder fijn ;-)

Dikke kussen iedereen... op naar Arusha en onze oude makker Robert (de amerikaan die we in Malawi ontmoetten)... op naar de natuurparken!!

Posted by joenstock 05:09 Archived in Tanzania Comments (1)

Pemba - Ibo Island - Pangane en de grens naar Tanzania

-17 °C

Hello everybody!!!

Alweer eventjes geleden... maar hier is het allesbehalve ''rustig'' gebleven ;-) we hebben weer heel wat te vertellen!

Eerst en vooral gingen we nog eens naar de kust: Wimbe Beach in de buurt van Pemba... we verbleven in Russel's Camp een fijne campsite uitgebaat door de vriendelijke australier Russel. We kregen een stadstrip van manager Manuel. Aangekomen aan de campsite, tentje opgezet en naar het strand... om een verfrissende duik te nemen... dit draaide weer even anders uit... we zaten zo'n 4meter van de kant te plonsen toen twee jonge gasten voorbij ons zwemzakje wandelden en dat bruut wegritsten en wegliepen.... gelukkiglijk was 'super peys' alert en zette hij in zwembroek en op blote voeten de achtervolging in... aangemoedigd op de achtergrond door het donderende gevloek van Liesbetje ;-)

De gastjes waren natuurlijk te snel maar 'super peys' zag op de zandweg een 4x4 passeren, sprong erin en wist de gasten na 500m te vangen en ze lieten het zakske vallen... oef oef... niks gepikt... Russel kwam dan aan met zijn 4x4 en we reden nog even achter de gasten maar niks meer...

Dat was dan onze eerste diefstal ervaring op 9 maanden... dus dat viel nog mee... spijtig genoeg niet de laatste ;-)...

Het leuke aan de diefstal was dat we een frans koppel ontmoetten - Emma (Manu) en Georges die momenteel Manu's adoptie-moeder te gast hadden -- ze hadden Liesbet horen brullen op het strand ;-)))! We aten een lekkere franse groentensla en als desert heerlijke franse chocolade ;-) ze moesten nogal lachen als ze onze genotsgezichtjes zage ;-) ;-) we zijn nu al met heel weinig tevreden, hihihi

Ze boden ons een lift aan naar het eiland IBO... dat spaarde ons weer veel busleed ;-)))

SSCN1585.jpg SSCN1584.jpg SSCN1583.jpg SSCN1582.jpg

Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de vriendin van Manu.. Isabelle... we kwamen terecht in een paradijs!
Ibo is een heel klein tropisch eiland, vroeger portugese kolonie, in veel betere staat dan Ilha de Mocambique... veel minder armoede... veel minder verwaarloost ;-) er stonden zelfs borden op het strand... VERBODEN TE KAKKEN... dat geloof je niet maar toch... 'en' het helpt!! geen 'mensen'drolleke te zien!!! Dat was op Ilha wel anders...

ibo_straatbeeld.jpg witgezicht.jpg waterkindjes.jpg

kakaplaat.jpg liesbetzwemtibo.jpg

Isabelle verwende ons met een reuze grote krabschotel... het genot was weer van ons gezicht te lezen... en onze bedankingen waren niet groot genoeg... we ontmoetten Katherine en Luke en besloten samen om de volgende dag met een DHOW (lokale vissersboot) naar Pangane te varen... normale duurtijd 6 uur ;-)

Fris en fruitig zaten we om 9u smorgens op de DHOW... een beetje krakkemikkig, maar vriendelijke bootsmannen... t'eerste probleem was de zandbank... 4 uur later waren we nog maar 2km verder... het tacking duurde heel lang (een zeilboot moet zig-zaggen om van de wind te profiteren... maar geen wind is een probleem natuurlijk ;-)

SSCN1615.jpg SSCN1614.jpg

Nu weten we ook hoe dhow-mannen hun behoefte doen...tussendoor ... broekske af.. poepke over de rand... en drolleke draaien... en broekske optrekken... daar deden we nog net niet aan mee... voor de Wazungu moesten ze aan wal om hun pisje te doen ;-) flauw eh...

Om 18u (na 9u Dhow) gingen we aan wal; want we geraakten er niet meer vandaag... we wisten niet wat ons te wachten stond... maar met Katherine en Luke erbij zat de sfeer er wel in! De bootsmannen brachten ons naar een lokaal dorpje en we mochten ons tentje zetten in de tuin van een klein huisje... Liesbet en Luke gingen op zoek naar brood en wat drinkjes... lekker avondmaaltje (cocosbroodjes) en bedje in... maar voor de 2e dhowdag hadden we geen eten... alleen droog brood en water ;-)))

SSCN1613.jpg

Om 4u smorgens stonden de mannen aan ons tentje... we vertrokken.. maar de wind was 'O' geen zuchtje wind ;-) na nog eens 8u varen kwamen we uitgehongert op Pangane aan... een prachtig subtropisch kustdorp vol kokosbomen... waar spijtig genoeg geen verse kokos te vinden was... vreemd... alleen brood en water en een paar schrale tomaten ;0 het was wel het beste brood ooit.. tkwam recht uit de oven!!! Nu weten we ook waarom er zoveel zand altijd inzit... ze bakken het gewoon op een zandbodem in de oven ;-)

Na 2 dagen Pangane.. fantastische plaats...

SSCN1617.jpg vissertjes.jpg pangane_wandel.jpg

...waar we spijtig genoeg bijna afgeript werden door campingbaas Hashim ;-) kregen we een fantastische lift met een overland truck van Kanaka... dankzij de vriendelijke Ricardo .. samen met 14 spaanse toeristen!! We reden recht naar Mocimboa de praia... weer heel wat vervoerproblemen bespaard want in het noorden van Mozambique is bijna geen verkeer!!! De arme zieltjes liesje en jeroentje met hun droog brood (ah nee nog juist een drupke pindakaas) kregen van de lieve spanjaarden sla, bier en een papaya... hihi... die we eerst niet zouden gegeten hebben... maar nu smaakte het fantastisch!

We reden een beetje te ver mee... want ze reden naar een camping en dat was voor ons wat onhandig om de volgende dag vroeg in de ochtend weer een pick-up te nemen in het dorp!
DUs.. de lieve Ishuail zocht samen met ons het dorpje Mocimboa af naar een slaapplaats voor 4 uurkes... want om 0u zou de pick-up ons komen oppikken om naar de grens van Tanzania te rijden! We trakteerden hem op onze laatste Nsima in Mozambique in een lokaal restaurantje... hij was dolblij .. en wij om 20u naar bed... nog even met de 'bucketshower' ons wat natgooien en bedje in!

Om 1u40 schoot Jeroentje wakker... ze waren ons vergeten ;-)) oooch neee... tis afrika... om 2u stond de pick-up voor de deur... we pikten nog 10 mensen op (wat een service) en we vlamden tegen 150 per uur over de zandwegen naar de grens Mozambique-Tanzania... en net nu we niet overdekt zaten kregen we de eerste afrikaanse regen in lange tijd over ons heen ... hihihi...

Levend en wel aan de grenspost.. QUIONGA... een gat met 1 houten kot waar wat verwaaide douanebeamten zaten... we ruikten al meteen onraad... ze doorzochten onze zakken en 1 van de mannen vroeg Jeroentje brutaal om geld... slik... nee nee nee gezegd.. en we kwamen er goed vanaf...

Terug de pick-up in naar de rivier... daar werden we weer als beesten in een bootje geduwd ...dat zwaar overladen was... we voelden het water aan onze teentjes ;-) na 10 minuutjes varen en dik teveel betaald te hebben ( de eerste betaling in Tanzania was al meteen zover;-)... pataat ... boot stilgevallen.. en goed wiebelen natuurlijk... daar dreven we dan...

Na 10 minuten kwam er een bootje ter hulp en de mensen begonnen recht te staan en als zotten over te springen... we lagen er bijna in maar dan weerkeerde de rust en voeren we richting de oever... als kers op de taart.. 20 lachende nijlpaarden met flikkerende oogjes die ons tegemoetzwommen... je moet weten dat doodsoorzaak nummer 1 nijlpaarden zijn op de rivieren... Liesje piste bijna in haar broek en Jeroentje trok wit weg... maar we bereikten de oever zonder kleurscheuren.. oef/// maar nee.. de fun ging nog even door... 20 mannen aan de kant begonnen als wilden onze zakken uit de boot te sleuren... Liesbet erachter... maar geen kwade bedoelingen bleek... het waren gewoon de 'touts' die om ter snelste mensen op hun auto's moesten krijgen ;-) redelijk geschockeerd werd dan nog bijna ons geld uit Liesbet haar hand gesleurd... maar van alle opwinding liet ze het gelukkig niet los ;-)

De grens en het visum van Tanzania was geen probleem... hier waren ze plots poeslief ;-) dat deed goed!!!
... en na nog een halfuurtje jeep kwamen we om 11u aan in Mtwara... en wilden we maar meteen door naar Lindi... maar natuurlijk probeerden de vriendelijke busbedriegers ons weer in de zak te zetten... maar onze franke teut wierp vruchten af... we betaalden net als iedereen... en niet het 3-dubbele witte mannen prijs ;-)

Moe maar voldaan ploften we na 4uur bus neer in het Malaika hotelletje op een prachtig dubbelbed... waar onze geflipte dag eindigde met een schitterend Ramadan-maal aangeboden door de schitterende eigenares!

Na 1 dagje uitrusten - opnieuw de bus op - en twas weer gene kak.. we kwamen lekker geshaked aan na 8 uur hotsen en botsen met de rammelkar... in de richting DAR ES SALAAM... in verwachting van ANNEKE DE WOLF ;-)))

Posted by joenstock 06:51 Archived in Mozambique Comments (4)

Quelimane - Ilha de Mozambique

-17 °C

Hola Hola amigos,

We hebben weer een aantal schockerende ervaringen achter de rug... beginnende met onze busrit Beira - Quelimane ...

Allemaal goed en wel om 4u smorgens paraat aan het minibusje. Na onze nacht in het live toneel van de hotel lobby van Hotel Savoy... wat volgens ons meer een bordeel leek dan een deftig hotel... hoewel we daar de eerste nacht niets van gemerkt hadden en sliepen als roosjes... was nacht 2 een aaneenschakeling van absurde sketches uit één of andere afrikaanse ´In de Gloria´kloon.

We hadden immers beslist om in de lobby een aantal uurtjes te wachten tot ons busje om 4u s´ochtends vertrok... goe zot maar toch weer al gebeurd en niet voor herhaling vatbaar ;-) alhoewel jeroentje nu een ideeenboekje vol heeft met zotte fratsen...

De taxichauffeur, die hier in hun wagen wonen, stond na een voorzichtig smsje paraat om 3u45 om ons naar de busstand te brengen...

.. en zo stonden we om 4u moe maar redelijk blij aan de busstop op ons busje...

Na een halfuurtje brachten 2 jongens de laatste passagier op de bus... een doodzieke jongen van ongeveer 30 jaar... Aids had hem duidelijk volledig uitgemergeld... onze eerste regelrechte confrontatie met de verschrikkelijke ziekte... het meest frapante hoorden we hier dat bijna 90% van de bevolking in de stad Beira besmet is... en de meeste mensen weten er niets van en de besmettingen gebeuren hoofdzakelijk door besmette naalden in de ziekenhuizen....

De jongen werd op de achterbank gezet samen met zijn begeleider (waarschijnlijk zijn broer)...

We vertrokken en de busrit was warm maar snel! Tot we op de overzet moesten over de Zambezia... iedereen uit de bus en samen wandelen naar het ponton.. de zieke jongen bleef op de achterbank liggen en ging met de bus op de boot...

Toen we terug instapten zagen we dat er iets mis was want de begeleider (broer) van de jongen kreeg hem niet meer wakker... hij was bezweken op de overtocht met de boot... verschrikkelijk... het leek wel een beeld uit de griekse mythologie... het tijdelijke voor het eeuwige inwisselen met de overtocht op een boot... de jongen stierf helemaal alleen op de achterbank van een gloeiend hete bus...

Nog 4 uur reden we naar onze bestemming Quelimane met het lichaam op de achterbank... gewikkeld in een onderweg gekochte rieten mat.... we kregen de tranen in de ogen ...

... in Quelimane stond de familie te wachten met een pick-up truck om het lichaam van de jongen in een laken te wikkelen en thuis de laatste groet te brengen...

We hopen dat we zoiets niet meer meemaken...maar het is duidelijk dat de mensen hier allesbehalve de middelen hebben om zelfs nog maar menswaardig te kunnen sterven...

Quelimane is een kleine havenstad waar de koloniale sfeer gemixed is met de invloed van de moslimwereld... en verse krab uit de zee... het was een aangenaam stadje ... spijtig genoeg konden we er maar eventjes van genieten want de dag daarop alweer op de bus richting Nampula.

Weer om 4u fris en monter deze keer ( ;-) we hadden wat geslapen in een fijn hospederia Manu ... we worden slimmer!!!

Nampula was op zich niet veel soeps... een vuile grote ongezellige stad...maar een noodzakelijke tussenstop bij de lange busritten...

vandaaruit tjoeften we naar Ilha de Mosambique...

SSCN1538.jpg

...een eiland van contrasten... en in de bus ernaar toe een doodziek kindje op de achterbank dat haar zieke longen bijna uit haar lijf reutelde... gebrek aan medicamenten en geld werden alweer heel duidelijk...

SSCN1535.jpg

Ilha De Mosambique, we verwachtten een paradijs, maar kwamen terecht aan de zuidkant van het eiland.... in sloppenwijken... waar kinderen in de afvalbergen naar etensresten zochten... Door de oorlog (die 14jaar geleden ophield) kwamen hier veel te veel mensen op een kleine oppervlakte wonen... leven in hun eigen afval... een vuilophaaldienst of het ´ruimerke´ontbreekt...

SSCN1537.jpg SSCN1536.jpg SSCN1534.jpg

In ons kamertje tussen de sloppenwijken (want de hotels op het noordelijk deel zijn boven ons backpackers budget) worden we s´morgens gewekt door de de Moskee... het is Ramadan... er is een grote moslim gemeenschap op het eiland.

Wat bleek was dat aan de noordkant het eiland helemaal anders is... oude koloniale gebouwen... hier en daar al heel wat gerestaureerd...met een gesponsord UNESCO museum en fort (heel erg de moeite)... en het fort word nu deels gebruikt als school... de jongeren krijgen les in halfopen bunkers.. erg bizar...

SSCN1532.jpg SSCN1530.jpg

Ilha de Mosambique dus duidelijk het eiland van contrasten...

SSCN1531.jpg SSCN1533.jpg

Zodadelijk gaan we nog naar de Hindu tempel en morgen alweer op de bus (voor een lange tocht) naar Pemba...

tot gauw amigos!!! de fotootjes komen later!!!

Posted by joenstock 02:17 Archived in Mozambique Comments (2)

(Entries 6 - 10 of 63) « Page 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 .. »