A Travellerspoint blog

Breathtaking Salar de Uyuni


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola todos!

We hebben net de meest adembenemde 3 dagen van ons jonge leventje achter de rug! dé Salar de Uyuni (de grootste zoutvlakte van de wereld die een 12.000 m2 van de altiplano bedekt) !

Vanuit San Pedro de Atacama boekten we onze tocht bij Estrella del Sur, wat ons de beste organisatie leek...
´s morgensvroeg 8u aan het kantoortje, nog niet meteen een busje te zien, maar hoop doet leven en na een halfuurtje geduld werden we naar de Boliviaanse grens gevoerd.
SSCN8719.jpg
De grenspost (op 4000m hoogte) was een baraque met een vlag op, waar iedereen op de zelfde plaats achter een karkas van een bus zijn ochtendplasje moest gaan doen. We zullen jullie verdere details besparen!

Na het verplichte stempeltje kregen we ontbijt van onze chauffeur/gids en zijn lieve kokkin/vrouwtje...
We werden met 6 in een jeep gepropt ( 2 punk-zweden en 2 brasiliaanse pubergrieten) en begonnen onze driedaagse trip. Het toeval was dat in een andere jeep die ook vertrok 2 belgen (uit Antwerpen) en twee hollandse grieten zaten, jammer dat we daar niet bijgeboekt waren!

DAY 1

De eerste dag zagen we om het halfuur totaal verschillende natuuraspecten ... van meren met de meeste fenomenale kleuren: o.a. Laguna Verde (groen): dit meer kleurt s´morgens op 15 minuten helemaal groen door de werking van de zon op de aanwezige mineralen,
SSCN8717.jpg SSCN8718.jpg
Heerlijk pruttelen in een thermisch bad, prachtig gelegen en een lekkere 38graden.
SSCN8715.jpg SSCN8716.jpg
We reden langs de rotstuin van Salvador Dali, rotsen die rechtopstaan op een bruin zandlandschap, net als in een Dali-schilderij.
SSCN8704.jpg SSCN8702.jpg
Bergen die voortdurend van kleur veranderen, te veel om op te noemen!
SSCN8707.jpg SSCN8708.jpg
Hét Laguna Colorado (rood), gevuld met een kolonie van 20.000 flamingo´s die zich voeden met het rode koraal dat onder het water-oppervlak groeit.
SSCN8711.jpg SSCN8712.jpg SSCN8709.jpg SSCN8710.jpg

Hierna kregen we ´almuerzo´ (middaglunch) in de totale -middle of nowhere- een eenvoudige cabaña met kamers van 6 bedjes.
Hier hebben we ´s avonds na onze lekker cena (avondeten) voor het eerst ons thermisch ondergoed kunnen uittesten--- freezing time ;-)

DAY 2

Vroeg uit de veren voor opnieuw een tocht langs prachtige meren en dé Arbol de Piedra (stenen boom).
SSCN8705.jpg
Daarna geisers die tot 200 graden warme stoom naar boven blazen, de krachten van de natuur bleken eens te meer ongelooflijk.
SSCN8713.jpg SSCN8380.jpg SSCN8714.jpg
Onderweg huppelden de Vicuña´s in de desolate droogte, vechtend om een grassprietje. Kleine pueblo´s (dorpjes) waarrond in de verste verte niets te zien was. De mensen daar leven van hun lama´s (die we uit veiligheid niet hebben opgegeten...).

We merkten dat het de afgelopen weken heel erg geregend had in Bolivia, de zandwegen stonden volledig onderwater. Gelukkig konden we er met onze 4x4 gemakkelijk doorploeteren.

Die avond sliepen we in een nagemaakt zouthotel (aan de rand van de Salar), want het echte staat midden op de Salar, maar dat zat spijtig genoeg niet in onze tour.
SSCN8519.jpg
De zoutbedden lagen wel zalig, dus fris en monter konden we de dag daarop verder.

DAY 3 - Dé Salar !!

Onze 4x4 vooraan afgedicht met een zeil tegen het zoute water en weg waren we - voor de meest indrukwekkendste dag van onze tour!
SSCN8648.jpg
Dankzij de regen was de Salar veranderd in een reusachtige spiegel, waardoor het leek dat je vloog in de lucht. Normaal gezien is de zoutvlakte 1 (spier)wit uitgestrekt plateau dat erg lijkt op een sneeuwtapijt, maar nu hadden we dus één spiegel en één stukje sneeuwtapijt.
SSCN8647.jpg SSCN86991.jpg SSCN8518.jpg SSCN8700.jpg SSCN8649.jpg

Door het zoute water gaf onze 4x4 twee keer de geest - batterij naar de maan, maar gelukkig was er de 2e jeep met de andere belgen die ons uit de nood kwamen helpen.
SSCN8644.jpg SSCN8645.jpg
Ondertussen stonden wij op onze blote voetjes te wachten in het 5cm diepe zoute water.

We eindigden onze dag op de Salar met een bezoekje aan het 'echte' zouthotel, waar we één van onze mooiste picknick plaatsen ooit hadden.
SSCN8642.jpg SSCN8643.jpg

De Salar is elk jaar goed voor een export van 80 000 ton zout.
SSCN8640.jpg SSCN8641.jpg SSCN8646.jpg SSCN8650.jpg

Jammer genoeg verlieten we hierna de Salar en reden we nog langs het cemeterio de trenes (treinenkerkhof) nabij Uyuni: tientallen achtergelaten oude europese treinen. Een heel bizar maar mooi beeld.
SSCN86361.jpg SSCN86371.jpg SSCN8638.jpg

Onze fijne gids bracht ons dan veilig en wel naar onze eindbestemming: Uyuni-city - hier kregen we de eerste indrukken van Bolivia: prachtige moedertjes met lange zwarte vlechten, kleurrijke plooirokken en de alombekende bolhoedjes. Ze wandelen rond met felgekleurde draagzakken waarin hun kindjes hangen.
SSCN86351.jpg uyuni.jpg uyuni2.jpg
Overal zijn er kleine kraampjes en winkeltjes met oude vrouwtjes achter de toonbanken ... grote winkels zijn er niet enkel kleine marktkraampjes, waarin hier en daar zelfs een afgestroopte koeienkop te koop ligt (we besparen jullie de foto´s).

De mensen leven hier echt op straat, ze eten, drinken en slapen op de meest onmogelijke plaatsen. We worden er emotioneel van. Wat een schoonheid.

ps: het regent hier pijpenstelen, de plastiek wordt over de computers getrokken! Heerlijk toch Bolivia! En dan plots .. mega-stroompanne -- heel het dorp gilt want het is opeens pikkedonker, gelukkig was het snel opgelost en konden we ons verslagje afronden en een hapje gaan eten!!
Onze eerste Boliviaanse groentensoep! En ´s nachts regende het nog lekker binnen in onze kamer -- gelukkig stond de medewerkster van de hostal meteen paraat met een emmer en dweil.

Adios todos!

Posted by joenstock 15:43 Archived in Bolivia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

amai, die foto's op de zoutvlakten zijn prachtig!! gewoon geen woorden voor.

liesbeth

by liezebies

De spiegelfoto's en het treinkerkhof (?!) zijn fantastisch! Mooi gedaan en nogvanda!!!

Greetz,
Liesbeth

by Liesbeth R

zonder woorden ... te mooi voor ...

by barttessa

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login