A Travellerspoint blog

Calle Cruz - La Republica - vrijwilligerswerk WEEK 1

sunny
View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola Amigos - como estan ?

U ziet het, ons spaans gaat er op vooruit! We hebben net onze eerste week vrijwilligerswerk achter de rug in het opvanghuis "La Republica" zo'n 30 km buiten Santa Cruz. Opgericht 16 jaar geleden door een zwitserse Broeder. In dit tehuis kunnen jongens van 8 tem 16 jaar terecht, meestal wegens problemen met drugs, alcohol,... Momenteel zijn er 15 jongens.

SSCN9076.jpg SSCN9077.jpg SSCN9078.jpg

Ze kiezen democratisch (om de 2 weken) 1 van hen uit die dan als "president" verantwoordelijkheid draagt over de rest van de groep. Een fijn concept dat de jongens bewust maakt dat verantwoordelijkheid belangrijk is! Er is ook elke avond en soms 's morgens een bezinningsmoment waarop elke keer over een ander thema wordt gesproken vb over leugens. Een thema dat die dag aan bod gekomen is. Misschien wat overdreven denken sommige onder jullie, maar het werkt want deze jongeren tonen nog zeer veel respect naar anderen toe! De jongens hebben ook elke dag taken (vb koeien melken, werken in de tuin,..) waarmee ze cheques kunnen verdienen om spullen mee te kopen zoals zeep, gel,...

Het tehuis is gelegen in een prachtige groene omgeving.
SSCN9075.jpg
Het zijn 3 degelijke gebouwen met daarnaast nog een klein schooltje, waar ook kinderen uit de omgeving naar toe komen met paard en kar. Buiten de gebouwen is er weinig tot niets aanwezig, geen materiaal om om het even wat te doen, enkel een voetbal...
SSCN9069.jpg
In de eetzaal is het armoe troef; zeer slechte tafeltjes en versleten stoelen waarop je je rug kapot zit! De bedden in de slaapkamers zijn oude ijzeren karkassen, geen versiering, geen gezelligheid.

We werden al onmiddellijk ingezet in het schooltje: los nuevos profesores de ingles!
SSCN9067.jpg SSCN9070.jpg
De directrice duwde ons in een klasje waar 20 vragende oogjes smeekten om engelse les, want geen vrijwilligers is geen engelse les. Dus al improviserend vulden we samen 3 lesuren. (zie ook het bewijs op youtube)

Ook de klasjes stellen niet veel voor. Wat oude tafeltjes, kale witte muren, versleten bord, geen schoolgerief.. Enkel de bib is goed voorzien van boekjes. Les geven aan de allerkleinsten is zeer moeilijk want er is geen pedagogisch materiaal. Dus om hier toch een klein beetje verbetering in te brengen, hebben we volgende oproep gelanceerd!!!!!!!!

<<OPROEP OPROEP OPROEP>>

Voor al onze lieve vrienden die een hart hebben voor kinderen in moeilijkheden:
jullie kunnen een gift doen voor de jongens van La Republica, het schooltje of voor de mobiele school (die we later zullen bezoeken)!
Wij zorgen samen met de papa van Liesbet (lucstynen(at)hotmail.com) dat uw centje terecht komt en nuttig word gebruikt! Voor bijvoorbeeld nieuwe tafels, stoelen en nieuw schoolgerief.

>>Aan de mama en papa van meter Sofie alvast heel veel dank voor jullie cent! We zullen hem hier nuttig gebruiken!!<<

<<OPROEP OPROEP OPROEP>>

!! EVEN TER RESPONSE OP DE VRAAG VAN IAN ivm opsturen spulletjes !!
...dat kan naar Maarten en Sara, Sara gaat werken voor Calle Cruz dus zij kan altijd iets bezorgen. Maar: je moet je steeds afvragen of de kosten van de post in België opwegen tegen de spulletjes in Bolivia nieuw te kopen (want hier is alles veel goedkoper dan in België + hier betaald men ligkosten in de post)!!
Voor info ivm zinvol spulletjes versturen: maartenzam(at)yahoo.com

La Republica heeft ook een kleine boerderij met een 20-tal koeien, die zorgen voor lekkere verse melk `smorgens om 5u ;-)
SSCN9072.jpg SSCN9073.jpg SSCN9071.jpg SSCN9074.jpg
jaja ook wij kwamen om 5u uit onze nest om aan de uier te hangen.
Er zijn ook nog wat paardjes, geiten en 3 schattige honden.

Het afscheid was al zwaar voor het weekend... de jongens vinden het fijn als er vrijwilligers komen... Dus dit weekend gaan we voorbereidingen treffen om maandag met een fris gemoed naar La Republica terug te keren...hopelijk met een financieel steuntje vanuit België !!

Hasta Luego Amigos !

Posted by joenstock 14:21 Archived in Bolivia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Hey daar, 'k Heb een mailtje gestuurd naar Liesbets papa. De rest vh weekend ben ik weg, maar ik fiks het morgenavond wel via netbanking :-)
(kunnen ze daar ook andere spullen gebruiken die via de post ofzo komen ?)

by Ian R

HeOLAba,
Die Liesbet heeft haar roeping gemist. Als je op het filmpje ziet met wat voor een flegma ze voor dat bord staat zou je denken dat ze nooit iets anders gedaan heeft. We wachten op het filmpje van het“ koe – melken” om te zien of ze daar ook voor in de wieg gelegd is.
Ik stuur je een mailtje voor jullie <<OPROEP OPROEP OPROEP>>
Groetjes, Marc

by m-a-r-c

Liesbet,

Uw make is vast héééééééél erg fier op jouw. Ik ben er zeker van dat ze het vol enthousiasme volgt!

Groetjes

by barttessa

dikke kussen van kleine zus in Adelaide, Australie, lekker moe en nog vrij verward dat ik hier al terug sta, maar het avontuur komt eraan!mss zondag skype?? dus jullie zaterdagavond?let me know! Marjolein

by tesje

Jullie zijn natuurtalenten (vooral dat melken is schitterend)! kwas percies te laat voor de eerste bijdrage, maar ik zal nu iets storten, tkomt nog wel goed terecht zeker!

grtjes Michiel

by maike-inge

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login