A Travellerspoint blog

La Paz y Tiahuanacu (Tiwanaku)


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola Amigos,

een berichtje vanuit de grootste stad van Bolivia: LA PAZ.

Na een heerlijke rustgevende busrit in onze eerste CAMA bus ... dit is een bus met een grote brede zetel die bijna helemaal plat kan...
kwamen we van het hete Santa Cruz terug op de ALTIPLANO in het frisse La Paz. Het binnenrijden van de stad vanop het hooggelegen El ALto (4000m) is op zich al een hele belevenis. La Paz ligt in een kom tussen bergketens met sneeuwtoppen en alle huisjes zijn gebouwd op de steile wanden van de bergen... een erg indrukwekkend zicht!

Het is hier een mierenhoop van mensen die door smalle steile straatjes hun weg zoeken tussen de honderden busjes (micros en truffis) en honderden verkopersstalletjes.

SSCN9149.jpg SSCN9150.jpg SSCN9155.jpg

Te voet gaan gaat hier sneller dan een taxi nemen, want er is te veel verkeer.
Bij het rondlopen in de stad hoor je vaak ontploffingen, dit zijn meestal geluiden die opstijgen uit een van de vele dagelijkse protestmarsen die gehouden worden door ontevreden Bolivianen... we zagen zo bijvoorbeeld een betoging van rolstoelpatienten en mensen op krukken die hier in Bolivia alles behalve op steun kunnen rekenen. Een eigenaardig beeld hier in de straten zijn de schoenenpoetsers, ze dragen bivakmutsen om zich tegen de zon en om hun onherkenbaarheid te garanderen.

De eerste dag namen we de rode toeristenbus, we zaten ter hoogte van de kluwens electriciteitdraden en toerden zonder ons moe te maken door de stad.

SSCN9148.jpg SSCN9153.jpg

Dit om onze longetjes te beschermen tegen de vermoeidheid op de grote hoogte! 3600m! Zo kregen we een beeld over de hele stad en zagen we dat het verschil tussen arm en rijk heel groot is ! De rijke wonen beneden, hoe armer de mensen zijn hoe hoger ze op de bergen wonen. We reden zelfs door een poepchique villa wijk... toch een bizar contrast met de arme krotten.

Onze eerste stop was net buiten La Paz aan de Valle de la Luna, een indrukwekkend maanlandschap gecreeerd door het water dat het zand wegerodeerd.

SSCN9151.jpg SSCN9152.jpg SSCN9154.jpg

Bij onze tweede stop werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over la Paz.

SSCN9156.jpg SSCN9157.jpg

Om te bekomen van alle indrukken gingen we ons te goed doen aan een lekkere chinees!

Ons grootste doel in La Paz was souvenirsjacht... de traditionele artesania markt liepen we helemaal plat ... supermarkten kennen ze hier niet dus alles word op marktjes verkocht. De heksenmarkt is ook erg bekend, daar kan je een lamafoetus kopen om onder je toekomstig huis te begraven voor goed geluk... in de straten zitten oude mannetjes waar je je toekomst kan laten lezen in Coca-bladeren ... en op de markt kan je alles kopen om je geluk af te dwingen in offerschaaltjes. Maar onze toekomst laten we liever onvoorspeld...
Het coca-museum mochten we natuurlijk ook niet overslaan.

In onze gezellige hostal El Solario leerden we 2 koppels vlamingen kennen: Marijke en Thomas uit Antwerpen en Joke en Wouter uit West-Vlaanderen. Elke avond werd dus gezellig bourgondisch gevierd op zijn vlaamsch... we waagden ons nog eens aan een japanner! Heerlijk!

Met Marijke en Thomas trokken we nog naar Tiwanaku, een groote ruine van een oude Aymara tempel op zo´n 70km buiten la Paz.
We namen een truffi (minibusje) maar de chauffeur weigerde te vertrekken alvorens zijn busje stampensvol zat met moemoekes en vavakes... de ene al wat smeuiger dan de andere... we lokten dan maar mee mensen door: WAKU WAKU WAKU (de roepnaam van Tiwanaku) te roepen en als het busje dan eindelijk volgeraakte riepen we luidkeels VAMOS VAMOS (we gaan).
Het landschap op de rit was prachtig: mooie groene velden op de altiplano afgewisseld met kleine huisjes en roodkleurige bergen.

SSCN9159.jpg SSCN9160.jpg SSCN9158.jpg SSCN91591.jpg

Tiwanaku was ook erg de moeite, mede dankzij onze voortreffelijke gids. Want zonder gids loop je hier verloren tussen de stenen. Momenteel is men druk bezig om te tempel te restaureren dus binnen een tiental jaar zal dit een grote toeristische trekpleister worden!

SSCN91521.jpg SSCN91531.jpg SSCN91541.jpg SSCN91481.jpg SSCN91561.jpg SSCN91511.jpg

De restauratie verloopt op de manier dat de Aymara vroeger de tempel bouwden.. steen voor steen de heling op trekken met 20 mensen...
We werden stil van de schoonheid en vooral de kracht dat uitstraalde uit deze eeuwenoude ceremonieplaats...

...wat gaat Machu Pichu nog teweegbrengen... we kijken er al heel erg naar uit.

Nu maken we ons klaar om met onze loodzware mochillas, gitaar en tent die we niet kwijt geraken naar Copacabana te rijden.

Hasta Luego AMigos !!

Posted by joenstock 10:57 Archived in Bolivia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

ik probeer tss al mn eigen reizen door jullie site te volgen, kzie vooral de fotos al, de tekst zal voor binnen een tijdje zien, als ik ergens zit te werken want nu heb ik amper internet of tijd om te zien
maar geniet ervan dikke kus vanuit het warme aussi byebye

by tesje

hey alletwee!

we hadden beloofd eens te komen piepen en iets achter te laten, en dus hierbij...!
kheb ondertussen ook al de naam van die prachtige dame-gids in Potosi gevonden: roberta en santos!! bedankt nog eens voor de tip!!
wij vertrekken vanavond naar uyuni, en ik krijg nu al kriebels voor het zoutmeer!
hopelijk zijn jullie goed en wel in volle zon op isla del sol geraakt!!
doe het nog goed in Peru, geniet ervan, en vanaf nu volgen wij ook mee op jullie blog!!

groetjes
Jo&Mo
belgjes tegengekomen in Copa!

by chocita

HeOLAba,
Nu de verhuisperikelen achter de rug zijn kan er terug tijd vrijgemaakt worden voor de reizende medemens. Door geregeld jullie BLOG te lezen weet ik dat alles nog goed gaat. Desnietaltemin “ hoe gaat het met jullie”. Opperbest hoop en geloof ik.
Ondertussen is de tijd aangebroken om te informeren of je het “generator – pillampje” al gebruikt hebt. Zo ja, was dit dan in levensbedreigende omstandigheden of gewoon voor extra fun. Indien dit laatste moet ik uiteraard geen verdere details, anders wel. Het kan natuurlijk ook dat je het kleine hebbedingetje verloren, geruild, weggeven of als overbodige ballast weggegooid hebt. In afwachting dat die prangende vraag gewist wordt door jullie antwoord zend ik vele Horstiaans groetjes? Marc

by m-a-r-c

het ziet er allemaal weer fantastisch uit. het doet me allemaal wat denken aan peking express!!!

lies(beth)

by liezebies

Gisteren een reportage gezien van het verhaal van Liset uit de kinderdorpen van la paz ! dus waren we een klein beetje bij jullie. Mooi gebracht verhaal, maar echt ook wel heel erg. Wil er direct een koppel adopteren

by barttessa

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login