A Travellerspoint blog

Iquitos Jungle Adventure


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola, --- the sound of the jungle ---

Alvorens we onze jungle-tocht naar de Muyuna Lodge (140km van Iquitos) beginnen, toerden we eerst wat rond in Iquitos en Belen.

SSCN0528.jpg

Iquitos is een junglestad die enkel te bereiken is per boot of vliegtuig. We stapten uit het vliegtuig en kregen meteen een gigantische hitteslag... 38 graden - drukkend warm... we kwamen terecht in een erg zuiderse sfeer... een beetje aziatisch... omsingeld door honderden mototaxis (er zijn maar 15 gewone taxisautos in heel Iquitos).
Alles wat in Iquitos rondrijd is gebracht per boot. Iquitos zelf is erg druk en ongezellig, een doorreisplaats om naar de jungle te gaan via de rivier de Amazone!
Na een korte, hete nacht trokken we naar de markt en de paalwoningen van Belen. Dit leek helemaal op Azië... kano´s die varen tussen de houten krotten waar gezinnen met tientallen kinderen in wonen.
Een jonge vader voer ons in zijn kano tussen de paalwoningen, een echte cultuurchoque.

SSCN0530.jpg SSCN0533.jpg SSCN0529.jpg

De mensen leven bijna letterlijk ín´het water, er is voor de kinderen quasi geen speelruimte in de houten huisjes, wassen/afwassen en de menselijke behoeften gebeuren met en in het water van de Amazone.

Na dit blitsbezoekje trokken we naar de haven om met een kleine speedboot in de gietende regen naar de Muyuna Lodge te varen. Ons gezelschap bleken 2 canadezen: Rich(ard) en Linda, twee collega-reisbegeleiders uit Toronto. Na onze vriend Omer die we in Chile ontmoetten de 2e keer met fijne canadezen op stap. Vergezeld door onze gids MOISES.

SSCN0534.jpg

De lodge was ons aangeraden door Anne-Marie, de nederlandse freule die we leerden kennen in de salar de Uyuni, Bolivia. Het zou blijken dat dit een geweldige tip was!

Omdat de Muyuna Lodge op 140 km van de bewoonde wereld ligt, heb je daar het meeste kans om dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In andere lodges gebeurt het vaak dat ze gevangen dieren ten toonstellen.

SSCN0412.jpg SSCN0411.jpg SSCN0535.jpg

We kwamen in pure luxe terecht... een prachtige lodge gebouwd in paalwoningen aan de rand van de rivier.

SSCN0536.jpg

Onze gids MOISES (zelf opgegroeid in de jungle) leek eerst wat stroef, maar dat was enkel maar het eerste uur... vanals hij in zijn rivierbootje zat, was hij in zijn nopjes en benoemde hij elke vogel en ander dier dat ons pad kruiste!
Moises bleek doorspekt van de natuurkennis, hij kent erg veel van medische planten en wist op de meest ongeloofelijke momenten dieren te spotten...

DAG 1

Na een heerlijke lunch in de lodge sprongen we in het bootje. We zagen luiaards (Sloths), waarvan we nu weten dat ze in regenseizoen vanuit hun boom naar beneden poepen en niet naar beneden kruipen zoals in alle natuurboeken staat ;-) ;-).

SSCN05371.jpg SSCN0418.jpg SSCN0417.jpg

Op dat vlak was Moises kei hard... in de boekjes staat allemaal zever... dat is geschreven door onderzoekers die er niets vanaf weten ;-). De luiaard is zo traag omdat ze steeds ´gedrogeerd´of ´geïntoxiceerd´ zijn door het eten van bladeren met halucinerende werking. We spotten vele prachtige vogels: Papegaaien, Tucans, Woodpeckers (jaja met een echte rode kuif zoals de Woody), Black Vulture, Kingfisher (ijsvogel),... te veel om op te noemen... een waar genot voor vogelaars -en wij kregen veel respect voor vogelliefhebbers want het is echt boeiend !!

SSCN0537.jpg

In de bomen rondom ons kropen ook kleine aapjes: Capucijnen-aapjes en Squirel Monkeys.

´s Avonds opnieuw de boot in op zoek naar nachtdieren: Moises wist een kleine Cayman uit het water te vissen, we werden achtervolgt door gigantische vleermuizen en verschillende nachtvogels loerden ons na.
Terug in de lodge, vroeg naar bed... we werden stil van de honderden junglegeluiden - prachtig.

DAG 2

Om 6u wandelden we in onze bottekes door de jungle achter de lodge... met een horde muggen achter ons gat... Moises wees ons de rubberboom en een boom die dodelijk giftig is... de inboorlingen vingen met dit gif vis door het in het water te kieperen (wat nu verboden is) en aan de puntjes van hun blaaspijppijltjes smeerden ze hetzelfde gif om vogels en kleine dieren te vangen.

Na het ontbijt de boot in op dolfijnenjacht... om naar ze te loeren natuurlijk ;-) We zagen roze en grijze rivierdolfijnen en namen zelf ook een duik in de gigantische Amazone...

SSCN05391.jpg

...jammergenoeg waren de dolfijnen wat te schuchter en gelukkig kroop er geen katvis in ons gat... want Moises vertelde dat er vroeger in de dorpen wel eens ongelukken gebeurde doordat de kinderen geen zwembroekjes droegen.

Op de weg terug zagen we grote Iguana´s (grote hagedissen) en aapjes in de bomen hangen.

´s Middags stond er een grappige activiteit op het programma: PIRANJA FISHING ;-) Gewapend met vislijn en fles bier trokken we het moeras in.
Na een paar minuten was de stand 4-0 voor Canada. Maar Jeroen kwam terug met 4 en dankzij 1 kleintje van Liesbet hebben we die Canadezen toch lekker afgetroefd... sterk voor 2 bleekscheten die nooit vissen ;-)

SSCN0539.jpg SSCN0413.jpg

Jeroentje was helemaal in zijn nopjes en heeft zijn nieuwe hobby gevonden!
Jungle Boy Moises troefde ons allemaal af door 10 piranjas in de boot te zwieren....... CUIDADO riep hij dan... want het zijn smerige bijtertjes...

Op de terugweg werd de buit meteen gekuisd door Moises en ´s avonds was het aperitiefhapje: Piranja - echt smakelijk zag het er niet uit maar toch wel lekker--- als je het beetje vlees tussen de graatjes kon uitpeuzelen ;-)

De Nightboat bracht ons deze keer felgekleurde kikkertjes: groene/gele/roze ... de ene al wat giftiger als de andere... een eindje verder zat mevrouw de Tarantula te wachten op een hapje. De sterrenhemel was prachtig en de vuurvliegjes vlogen in het rond.

SSCN0416.jpg

DAG 3

6u de boot in om vogels te spotten... alweer een boeiende ochtend met veel uitleg over de plaatselijke vogeltjes! Kleine vleermuisjes hingen te slapen op een boomstam.
Na het ontbijt trokken we naar een jungle-dorp. 14 gezinnen die in paalwoningen wonen aan de rand van de Amazone. Zonder electriciteit of gas, maar ze zijn gelukkig met wat ze hebben.

SSCN0425.jpg SSCN0408.jpgSSCN0410.jpg SSCN0409.jpg SSCN0407.jpg SSCN0541.jpg

We bezochten het huis van de sjamaan (de plaatselijke dokter die fan was van westerse modeboekjes en er heel zijn huisje mee behing) en de burgemeester, de vroedvrouw (met haar boekje: DONDE NO ES DOCTOR) het dorpswinkeltje en het schooltje. Er was zelfs een mini-gevangenisje. De dorpskinderen kwamen ons tegemoet met plaatselijke artesanias en met onze gesmolten hartjes kochten we natuurlijk wel een kettingkje.

´s Middags op kanotocht door het waterforest. Dit was het meest ongeloofelijke... kilometers bos onder water... enorme bomen met lianen en bloemen en overal geluiden van zotte dieren!

SSCN0405.jpg SSCN0406.jpg

´s avonds was het rust en een feestje voor Rich want hij werd de dag daarop 26 jaar! Feestje in de junglelodge!!

DAG 4

Jammergenoeg al de laatste dag van onze fantastische jungletrip... op zoek naar de HOATZIN... een afstammeling van een prehistorische vogel! We voeren het moeras binnen...

SSCN0424.jpg

Moises bootste het geluid na van de cayman (Hoatzins zijn hier doodsbang van) en plots kwamen uit de palmbonen mysterieuze vogels met grote kuiven op hun hoofd!

SSCN0540.jpg

Een prachtige afsluiter van de jungle! We beseffen dat je hier jaren moet rondtrekken om alles te leren kennen, maar dit jungle-bad was ongeloofelijk!! ANNE-MARIE MERCI VOOR DE GEWELDIGE TIP!

Het speedbootje bracht ons terug naar Iquitos, terug de drukte in!
Op naar het vliegveld voor de vlucht naar Tarapoto en dan de volgende morgen weer met een typische krotbus van Ejetur naar Pedro Ruiz om naar ChaChapoyas te geraken, onze volgende stop!

Posted by joenstock 11:47 Archived in Peru

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

hmmm daar had je zussie wel willen bijzijn, prachtige natuur, enkel die vis had ik niet opgegeten hihi
doei aussi sister

by tesje

Moeten jullie ooit ook naar Midden amerika gaan naar de rijke kust, vergelijkbaar en erg mooi !!! ik ga dan mee natuurlijk

by barttessa

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login