A Travellerspoint blog

Chachapoyas - Kuelap


View from A to Z on joenstock's travel map.

Hola Hola Amigos,

Alweer een verslagje, we hebben er zin in!

We zitten in het gezellige Chachapoyas in de provincie Amazonas. Te gast in een nieuwe en heel gezellige hostal Utcubamba... om hier te geraken was het wel weer gene kak...

Busdienst Ejetur is misschien wel de allerslechtste die we al hadden (na de bus from hell BUS BECKER in Chile natuurlijk ;-)--- we hebben weer meer stilgestaan als voortgereden... op elke stopplaats werd de bus nog voller gepropt met gerief... mensen verhuizen hier met de goeikope busdiensten... kasten / bureaus / 20 autobatterijen... alles werd eropgehesen... bus zwaar overladen dus en wij grote schrik in de scherpe bochten .. en dan ging de bus nog niet rechtstreeks naar Chachapoyas!
... nu zijn we geleerd... geen goeikope bussen meer, voor 10 sol meer rij je tenminste door!
Om 10u vertrokken en normaal ging het 6u duren, maar op de peruaanse manier werd het dus weer 21u voor we aankwamen... gelukkig stond in het gehuchtje Pedro Ruiz de taxi al klaar ;-) De taxichauffeur was een heel vriendelijke man die ons heel Chachapoyas rondreed om een goeie hostal te vinden... dus dat deed de busrit weer snel vergeten!

SSCN0487.jpg SSCN0488.jpg

´s avonds nog genoten van een heerlijke Chifa (de plaatselijke chinees) eindelijk... want we hadden heel de dag niet gegeten... onderweg was er enkel armzalige smeerlapperij te vinden en om verdere darmproblemen te voorkomen hielden we het maar op water en droge koekjes ;-)
Dag daarna een rustdagje en kookten we voor de familie van de hostal...een pasta met alle groenten die we konden vinden en met tonijn... de ouders vonden het heerlijk... de kinderen vonden het maar niks... WIE EET ER NU GROENTEN ???? ;-)

Dé belangrijkste bezienswaardigheid in de buurt (3u langs slechte wegen) van Chachapoyas is het pre-columbiaanse fort van KUELAP! Gelegen in de nevelbergen. Het toerisme is hier nog niet uitgebouwd dus we konden alleen genieten van een heel interessante tour door de ruïnes...

SSCN0492.jpg SSCN0489.jpg SSCN0493.jpg

SSCN0498.jpg SSCN0496.jpg SSCN0495.jpg

De bewoners begroeven in hun tijd de overledenen in de muren van het fort. Hier en daar konden we de beenderen nog zien... de schedels liggen in het museum de la Nacion in Lima, wat we eerder bezochten!

... nog een leuke anecdote... als je van gruwel houdt...
Kinderen werden getest of ze klaar waren om opgeleid te worden als soldaat... ze werden een vijftal meter weggekatapulteerd en als ze niet weenden na de val mochten ze in het leger... anders kop eraf ;-)
Veel vlaamsche kinderen zouden er niet overblijven ;-) !!

De mensen van aanzien in het fort dachten dat ze afstammelingen waren van de goden en daarom mochten ze zich niet voortplanten met mensen van ´lagere´klassen... daarom ontstond er dus enorm veel incest en veel gehandicapte babies... die waren dan zogezegd bezeten van een slechte geest...

SSCN0497.jpg SSCN0498.jpg SSCN0499.jpg

Erg interessant allemaal... Kuelap was erg de moeite... misschien wel boeiender dan Machu Pichu...

´s avonds stond er nog een verrassing op het programma! een Rockconcert van de plaatselijke band Quinta Cuerda en daarna de revelatie van Peru... TRÉMOLO... neenee niet het gehucht in de buurt van Tongerlo maar wel een echte Bon Jovi meets the Darkness!! ZALIG nog eens een echt zot Olens feestje ;-) Bewijzen kan je vinden op YOUTUBE !! en daarna nog naar de disco ;-) à la COBRA ;-)

Er is hier nog een bizar gebruik... ze bestellen hier een fles bier (of bak) met een aantal personen en krijgen daar 1 glas bij. Dit glas wordt dan heel de avond om de beurt doorgegeven.. dus snel drinken is de boodschap of de volgende moet te lang wachten ;-)
We werden meteen uitgenodigd door de plaatselijke fuifbeesten!
Een heerlijke avond ;-)

´s Nachts spraken we nog af om de volgende dag naar Huancas te gaan... een heel mooi uitzichtspunt over een grote vallei!
Samen met Eliana, Darwin en Fiorella en de kleine Naftalia (of zoiets) gingen we op familie-uitstap ;-)

SSCN0508.jpg SSCN0509.jpg SSCN0510.jpg

Jammer moesten we alweer snel afscheid nemen hierna want het busje naar Chiclayo stond al klaar...
adios amigos!!!

Posted by joenstock 11:26 Archived in Peru

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

HeOLAba Liesbet & Jeroen,
Ik was benieuwd wat er allemaal over jullie geschreven werd in de “ABRIENDO HORIZONTES”. Daar mijn Spaanse woordenschat niet verder reikt dan “OLA”heb ik de hulp ingeroepen van Kitty, het “liefje “ van Robin. Zij studeert vertaler tolk Spaans - Frans.
Ze vertelde me dat er veel over jullie reis instaat. Het stukje dat gaat over wat je gerealiseerd hebt in de wijk heeft ze als volgt samengevat:

“De kinderen van de crèche, sportscholen en families van de wijk Los Lotes hebben geluk dat Jeroen en Liesbet daar zijn. Ze hebben matrassen, ballen, speelgoed en schoolmateriaal geschonken, maar het leukste van al was hun aanwezigheid. Het koppel heeft op heel wat gezichten een glimlach getoverd.
Ze zijn het koppel dan ook heel dankbaar. Ze hebben de mensen vooral geleerd om zichzelf te zijn, om hun plan te trekken en om wat meer van het leven te genieten, ook al is het daar niet altijd rozengeur en maneschijn.”

Je mag best fier zijn hoor, Marc.

by m-a-r-c

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login