A Travellerspoint blog

Hello Africa !!

-17 °C
View from A to Z on joenstock's travel map.

Hello Everybody - Muli Bwanji (Nyanja voor: how are you)

We zijn veilig aangekomen in Lusaka - Zambia!
Perfecte vlucht met British Airways, waar Jeroen's nichtje Patricia nog in het vliegtuig afscheid kwam nemen! Merci Patricia!!

Het voelt wel heel raar om op 1 week tijd in 3 werelddelen te zijn:
Zuid - Amerika >>> Europa >>> Afrika

Het verslag... eindelijk... want in den afrique kennen ze internet nog niet zo goed ;-)

Na de 4 dolle dagen in Belgie hadden we dringend nood aan rust… daarmee trokken we eerst 2 nachten naar de Eureka farm, een camping terrain met chalets uit het centrum (10km) van Lusaka…
We werden al meteen omsingeld door etenzoekende aapjes, springbokken, buffels en mooie vogeltjes. In onze chalet kregen we een spinnende poes op het bed gratis bij! Zij waakte snachts dat de dikke spinnen en kikkers ons niet kwamen opeten! en u gelove het of niet... het is hier KOOOOOUUUUDDDD.... het kan dus echt... zonder zonneke en wat wind is het hier in de Afrikaanse winter redelijk bibberen! Dat hadden we niet verwacht ;-)

SSCN0793.jpg buffels.jpg

Toch hadden we een serieuze cultuurchoque, nu weer een heel ander continent… de enige blanke – MUZUNGUS- te zijn ;-)
We worden heel de tijd aangestaard en soms aangesproken… grappig… altijd vriendelijk…
Als we in een busje stappen zijn we net als in Bolivia weer een hele attractie! Hier ruikt het wel niet meer naar zure melk van oude moemoekes ;-))))

Onze eerste winkel ervaring viel dik tegen… het is hier allemaal even duur als in Belgie.. een ramp dus voor de plaatselijke bevolking en word het duidelijk waarom er zoveel armoede is!

‘s Avonds ontmoetten we de nederlands-zambiaanse Kalaluka.. haar levensverhaal was onthutsend… moeder vroeg gestorven en op straat beland… uiteindelijk toch zover geschopt dat ze in Nederland studeerd… petje af! Ze is bezig aan haar levensverhaal in boekvorm te gieten… wordt vervolgd!

Dankzij een collega van Jeroen, die getrouwd is met een zambiaanse schone, konden we te gast zijn bij haar zambiaanse familie in een buitenwijk van Lusaka.

De familie verwelkomde ons hartelijk... dochter Elina had speciaal voor ons haar slaapkamer leeggemaakt en een piekfijn bedje gestreken! De andere leden van de familie sliepen nu in de 2e slaapkamer en in de living... we voelden ons al schuldig... maar gastvrij als ze zijn stonden ze erop dat we in de privateroom sliepen... manne manne manne...

We kwamen hier terecht in het 'echte' Afrika... geen hostal ... geen hotel... maar een huisje waar een grote familie samenwoont!
Alles gebeurt zo goed als in de living...

living.jpg

...er word gekookt, geslapen en tvgekeken als de electriciteit werkt want de eerste 4 dagen van ons verblijf moest de familie het stellen zonder electriciteit... en zonder stromend water.. hiervoor moesten de kinderen met de kruiwagen bidons gaan vullen...

Maar deze mensen hebben dan nog een goei huis, want de buurt is volledig in opbouw en bestaat nu voor een groot deel uit grijze snelbouw woninkjes...

huis.jpg

Schrijnende toestanden worden dus meteen duidelijk...
er is bijna geen werk... enkele marktkramers, een handjevol huisjeswerkers (electriciens en loodgieters) en natuurlijk veel buschaufeurs en taxidrivers...
de meeste mensen lopen dus maar wat verloren rond... er is gewoonweg niets om handen... en je moet weten dat alles hier zo duur is als in Belgie... benzine zelfs duurder!
Ook bij de familie dezelfde problematiek... de broers en zussen vinden geen werk en de kinderen kunnen amper naar school gaan... enkel als er geld is...

elinaalexshawn.jpg agatha.jpg SSCN0792.jpg

We brachten op zondagochtend (7u) na een halfuur wandelen een bezoek aan de kerkdienst samen met broer Solo en Washington... de kerk zat overvol en de sfeer is heel humoristisch en met mooie gezangen!
Jaja sebiet zijn we nog bekeerd na onze afrikareis ;-))! Iedereen trekt zich hier op aan God - God is alles en overal -

solomwaka.jpg mamacazikids.jpg liesbetlea.jpg

In de familie is het de zoete inval... elke avond worden de bedden herverdeeld ;-)))

De familie nam ons mee naar de markt, de moemoe vam 91 jaar die nog de 1e MISS ZAMBIA was ;-) we moeten haar nog een cola brengen ;-)

De mensen spreken hier Nyanja - en ons noemen ze 'muzungus'... witte mannen... maar dat leert moeilijker dan spaans... en er zijn hier 73 verschillende talen in Zambia.. dus een beetje onbegonnen werk...
de hoofdtalen zijn Nyanja - Lozi - Bemba ... dus als we daarin al 'merci' en 'waar is de wc' kunnen vragen staan we al heel ver!

Liesje had zin in een nieuwe coupe en de meisjes van de familie wisten hier wel wat op... een vriendin werd opgetrommeld en gaf ons Liesje een stel mooie vlechtjes... maar twas wel afzien ...

haardoen.jpg

... en na een hele middag - avond - ochtend was het klaar...

liesjesnieuwelook.jpg

... natuurlijk waren we ook van harte te gast om mee te eten met de familie..
Het hoofdbestanddeel van hun eten is NSHIMA -- een soort maispap--
deze pap eten ze smorgens - smiddags en savonds- met vlees , groenten of gedroogde vis. We hebben ook voor de eerste keer geit gegeten en het beviel ons wonderwel... zo ook alle andere gerechten die ze voor ons maakten en die wij met veel plezier opaten met onze pollekes ;-) want bestek gebruiken ze niet!
De eerste keer chima verbrandden wel onze pootjes ;-) maar twas lekker!

Als wederdienst kookten wij zelf 2 keer pasta en kreeg Liesje het fijne idee om pannenkoeken te bakken! Het viel allemaal heel erg in de smaak! Gelukkig maar ;-)

pannekoekeliesje.jpg

De zambia-belgie uitwisseling was een succes!!!

Hieronder voor Mwaka en Jan nog wat fotoos van de familie... doormailen zal niet lukken... dat duuuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrttttttttttttt eeuwen! Nog eens driewerf MERCI MERCI MERCI

esther.jpg kindjes.jpg

... geen knuffelfotootjes van Jeroen... maar volgende keer in Lusaka komt hij vanachter de camera en zal hij de zwarte schonen eens een ferme knuffel geven!!

Na 5 dagen namen we onze eerste bus... de familie liet ons niet gaan... why do you go ??? You have to stay ... kregen we 10 keer te horen! Maar van ons hart maakten we een steen en we namen de bus naar Livingstone ;-) Maar we gaan nog terug naar Lusaka... dat hebben we plechtig moeten beloven!!!

>> LIVINGSTONE <<

Opnieuw in het toeristische Afrika... we kochtten opnieuw een tent omdat het hier overal redelijk gerellig duur is ... en we verblijven hier nu in een prachtige Backpacker: JollyBoys Backpackers... met zwembad en al ;-)))

Na een paar babbels geraken we misschien al aan vrijwilligerswerk (met diertjes misschien) en hebben we besloten om zeker naar Malawi te gaan! Tussen Zambia en Tanzania!

Je ziet het... de reiskriebels zijn weer helemaal terug!!

bye bye everybody

Posted by joenstock 04:17 Archived in Zambia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Dag Liesbet en Jeroen,
Fijn dat jullie Afrika-avontuur goed is begonnen.
Een paar jaar geleden was ik ook een muzungu in Zambia en een paar dingen uit jullie berichtje klinken me heel bekend in de oren: vriendelijk aangesproken worden op straat, nshima eten (op den duur vond ik dat echt wel lekker), de Jollyboys, ... Misschien is het al wat te laat, maar ik raad jullie zeker een rafttochtje aan op de Zambezi. Onvergetelijk. En als jullie naar Malawi gaan, stop dan even voor de grens zeker in South Luangwa National Park voor een echte safari. Toen ik er was waren er heel wat plaatsjes rond het park om een tentje op te slaan.

Groetjes van een ex-gastheer in Bolivia,

Maarten

by maartenzam

stoer liesbet kwil ook zon vlechtjes
kga hier nen afrikaan moeten zoeken in Australie he hihi
good luck met vrijwilligersjobs!! en als ze ergens nen bioloog zoeken voor een goed betaalde job let me know!!

by tesje

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login