A Travellerspoint blog

Pemba - Ibo Island - Pangane en de grens naar Tanzania

-17 °C

Hello everybody!!!

Alweer eventjes geleden... maar hier is het allesbehalve ''rustig'' gebleven ;-) we hebben weer heel wat te vertellen!

Eerst en vooral gingen we nog eens naar de kust: Wimbe Beach in de buurt van Pemba... we verbleven in Russel's Camp een fijne campsite uitgebaat door de vriendelijke australier Russel. We kregen een stadstrip van manager Manuel. Aangekomen aan de campsite, tentje opgezet en naar het strand... om een verfrissende duik te nemen... dit draaide weer even anders uit... we zaten zo'n 4meter van de kant te plonsen toen twee jonge gasten voorbij ons zwemzakje wandelden en dat bruut wegritsten en wegliepen.... gelukkiglijk was 'super peys' alert en zette hij in zwembroek en op blote voeten de achtervolging in... aangemoedigd op de achtergrond door het donderende gevloek van Liesbetje ;-)

De gastjes waren natuurlijk te snel maar 'super peys' zag op de zandweg een 4x4 passeren, sprong erin en wist de gasten na 500m te vangen en ze lieten het zakske vallen... oef oef... niks gepikt... Russel kwam dan aan met zijn 4x4 en we reden nog even achter de gasten maar niks meer...

Dat was dan onze eerste diefstal ervaring op 9 maanden... dus dat viel nog mee... spijtig genoeg niet de laatste ;-)...

Het leuke aan de diefstal was dat we een frans koppel ontmoetten - Emma (Manu) en Georges die momenteel Manu's adoptie-moeder te gast hadden -- ze hadden Liesbet horen brullen op het strand ;-)))! We aten een lekkere franse groentensla en als desert heerlijke franse chocolade ;-) ze moesten nogal lachen als ze onze genotsgezichtjes zage ;-) ;-) we zijn nu al met heel weinig tevreden, hihihi

Ze boden ons een lift aan naar het eiland IBO... dat spaarde ons weer veel busleed ;-)))

SSCN1585.jpg SSCN1584.jpg SSCN1583.jpg SSCN1582.jpg

Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de vriendin van Manu.. Isabelle... we kwamen terecht in een paradijs!
Ibo is een heel klein tropisch eiland, vroeger portugese kolonie, in veel betere staat dan Ilha de Mocambique... veel minder armoede... veel minder verwaarloost ;-) er stonden zelfs borden op het strand... VERBODEN TE KAKKEN... dat geloof je niet maar toch... 'en' het helpt!! geen 'mensen'drolleke te zien!!! Dat was op Ilha wel anders...

ibo_straatbeeld.jpg witgezicht.jpg waterkindjes.jpg

kakaplaat.jpg liesbetzwemtibo.jpg

Isabelle verwende ons met een reuze grote krabschotel... het genot was weer van ons gezicht te lezen... en onze bedankingen waren niet groot genoeg... we ontmoetten Katherine en Luke en besloten samen om de volgende dag met een DHOW (lokale vissersboot) naar Pangane te varen... normale duurtijd 6 uur ;-)

Fris en fruitig zaten we om 9u smorgens op de DHOW... een beetje krakkemikkig, maar vriendelijke bootsmannen... t'eerste probleem was de zandbank... 4 uur later waren we nog maar 2km verder... het tacking duurde heel lang (een zeilboot moet zig-zaggen om van de wind te profiteren... maar geen wind is een probleem natuurlijk ;-)

SSCN1615.jpg SSCN1614.jpg

Nu weten we ook hoe dhow-mannen hun behoefte doen...tussendoor ... broekske af.. poepke over de rand... en drolleke draaien... en broekske optrekken... daar deden we nog net niet aan mee... voor de Wazungu moesten ze aan wal om hun pisje te doen ;-) flauw eh...

Om 18u (na 9u Dhow) gingen we aan wal; want we geraakten er niet meer vandaag... we wisten niet wat ons te wachten stond... maar met Katherine en Luke erbij zat de sfeer er wel in! De bootsmannen brachten ons naar een lokaal dorpje en we mochten ons tentje zetten in de tuin van een klein huisje... Liesbet en Luke gingen op zoek naar brood en wat drinkjes... lekker avondmaaltje (cocosbroodjes) en bedje in... maar voor de 2e dhowdag hadden we geen eten... alleen droog brood en water ;-)))

SSCN1613.jpg

Om 4u smorgens stonden de mannen aan ons tentje... we vertrokken.. maar de wind was 'O' geen zuchtje wind ;-) na nog eens 8u varen kwamen we uitgehongert op Pangane aan... een prachtig subtropisch kustdorp vol kokosbomen... waar spijtig genoeg geen verse kokos te vinden was... vreemd... alleen brood en water en een paar schrale tomaten ;0 het was wel het beste brood ooit.. tkwam recht uit de oven!!! Nu weten we ook waarom er zoveel zand altijd inzit... ze bakken het gewoon op een zandbodem in de oven ;-)

Na 2 dagen Pangane.. fantastische plaats...

SSCN1617.jpg vissertjes.jpg pangane_wandel.jpg

...waar we spijtig genoeg bijna afgeript werden door campingbaas Hashim ;-) kregen we een fantastische lift met een overland truck van Kanaka... dankzij de vriendelijke Ricardo .. samen met 14 spaanse toeristen!! We reden recht naar Mocimboa de praia... weer heel wat vervoerproblemen bespaard want in het noorden van Mozambique is bijna geen verkeer!!! De arme zieltjes liesje en jeroentje met hun droog brood (ah nee nog juist een drupke pindakaas) kregen van de lieve spanjaarden sla, bier en een papaya... hihi... die we eerst niet zouden gegeten hebben... maar nu smaakte het fantastisch!

We reden een beetje te ver mee... want ze reden naar een camping en dat was voor ons wat onhandig om de volgende dag vroeg in de ochtend weer een pick-up te nemen in het dorp!
DUs.. de lieve Ishuail zocht samen met ons het dorpje Mocimboa af naar een slaapplaats voor 4 uurkes... want om 0u zou de pick-up ons komen oppikken om naar de grens van Tanzania te rijden! We trakteerden hem op onze laatste Nsima in Mozambique in een lokaal restaurantje... hij was dolblij .. en wij om 20u naar bed... nog even met de 'bucketshower' ons wat natgooien en bedje in!

Om 1u40 schoot Jeroentje wakker... ze waren ons vergeten ;-)) oooch neee... tis afrika... om 2u stond de pick-up voor de deur... we pikten nog 10 mensen op (wat een service) en we vlamden tegen 150 per uur over de zandwegen naar de grens Mozambique-Tanzania... en net nu we niet overdekt zaten kregen we de eerste afrikaanse regen in lange tijd over ons heen ... hihihi...

Levend en wel aan de grenspost.. QUIONGA... een gat met 1 houten kot waar wat verwaaide douanebeamten zaten... we ruikten al meteen onraad... ze doorzochten onze zakken en 1 van de mannen vroeg Jeroentje brutaal om geld... slik... nee nee nee gezegd.. en we kwamen er goed vanaf...

Terug de pick-up in naar de rivier... daar werden we weer als beesten in een bootje geduwd ...dat zwaar overladen was... we voelden het water aan onze teentjes ;-) na 10 minuutjes varen en dik teveel betaald te hebben ( de eerste betaling in Tanzania was al meteen zover;-)... pataat ... boot stilgevallen.. en goed wiebelen natuurlijk... daar dreven we dan...

Na 10 minuten kwam er een bootje ter hulp en de mensen begonnen recht te staan en als zotten over te springen... we lagen er bijna in maar dan weerkeerde de rust en voeren we richting de oever... als kers op de taart.. 20 lachende nijlpaarden met flikkerende oogjes die ons tegemoetzwommen... je moet weten dat doodsoorzaak nummer 1 nijlpaarden zijn op de rivieren... Liesje piste bijna in haar broek en Jeroentje trok wit weg... maar we bereikten de oever zonder kleurscheuren.. oef/// maar nee.. de fun ging nog even door... 20 mannen aan de kant begonnen als wilden onze zakken uit de boot te sleuren... Liesbet erachter... maar geen kwade bedoelingen bleek... het waren gewoon de 'touts' die om ter snelste mensen op hun auto's moesten krijgen ;-) redelijk geschockeerd werd dan nog bijna ons geld uit Liesbet haar hand gesleurd... maar van alle opwinding liet ze het gelukkig niet los ;-)

De grens en het visum van Tanzania was geen probleem... hier waren ze plots poeslief ;-) dat deed goed!!!
... en na nog een halfuurtje jeep kwamen we om 11u aan in Mtwara... en wilden we maar meteen door naar Lindi... maar natuurlijk probeerden de vriendelijke busbedriegers ons weer in de zak te zetten... maar onze franke teut wierp vruchten af... we betaalden net als iedereen... en niet het 3-dubbele witte mannen prijs ;-)

Moe maar voldaan ploften we na 4uur bus neer in het Malaika hotelletje op een prachtig dubbelbed... waar onze geflipte dag eindigde met een schitterend Ramadan-maal aangeboden door de schitterende eigenares!

Na 1 dagje uitrusten - opnieuw de bus op - en twas weer gene kak.. we kwamen lekker geshaked aan na 8 uur hotsen en botsen met de rammelkar... in de richting DAR ES SALAAM... in verwachting van ANNEKE DE WOLF ;-)))

Posted by joenstock 06:51 Archived in Mozambique

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Jawadde... 'k krijg hier al soms den bibber als ik da allemaal lees. Prachtig verslagje weeral en sjieke foto's. Katrientje en Kathleentje waren nog op't werk geweest met een brief en da was ni zo tof... anyway, 't ga je goed !

by Ian R

amai, dat zijn weer wilde verhalen. een echt avontuur.
ik heb eens een vraagje, als jullie ergens afrikaanse suske en wiske strips tegenkomen, kunnen jullie er dan 1 of 2 van meebrengen? het is voor een verzamelaar. achteraf zeg je maar hoeveel ze gekost hebben.

thanx
liesbeth de belder

by liezebies

HeOLAheyAba, Liesbet & Jeroen,

Eindelijk nog eens een berichtje ( maar dat zul je van mij waarschijnlijk ook zeggen ). Blijven sturen hé want het boek “Liesbet in Afrika” is maar helft zo dik als “Liesbet in Amerika”. Al moet gezegd worden dat het laatste spannender is. Ik hoop dat het een “happy end” meekrijgt.
Ik stuur je nog wel een mailtje om het scenario “Liesbet in Schoten” te overlopen.
Verder nog een leuke tocht, we blijven je volgen.
Marc.

by m-a-r-c

Hey Liesjoen, net zoals bij jullie zusje Marjo volg ik jullie avonturen ook al een hele tijd en nu pas ingeschreven om te kunnen reageren. Zijn jullie nog van plan om verder te gaan (Azië??) of is het welletjes geweest? x Frederik

by fpeys

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login