A Travellerspoint blog

Zanzibar- Stone(d) Town - Pemba Island - Lusotho

Hello Hello friends!!

Hier zijn we weer met een hele boterham afrikaanse verhaaltjes!

Eerst en vooral, we blijven nog een maandje langer… dus onze terugvlucht is in Nairobi op woensdag 19 december en we komen weer aan op belgische bodem op donderdag 20 december om 9u smorgens!!

Ondertussen zijn we zoals jullie weten met 3! Een goeie vriendin van Liesbet, Anneke, is aangekomen in Dar es Salaam. Wij waren het lieve ontvangstcomitee ;-) LiesJoen Tours ... we stonden Anneke net op tijd op te wachten want de taxi-chauffeur die we de dag daarvoor hadden gepland kwam natuurlijk weer niet opdagen... zijn auto was kapot ... maar iets laten weten......nee toch... dat is niet nodig ;-)

Anneke had een goeie vlucht gehad ... en het was een heel blij weerzien met een echte belgische vriendin! Ze verwende ons met lekkere snoepjes uit Belgie : chokotoffen—brownies—en zelfs Siebe’s suikerboontjes kwamen tot in den afrique!!
... merci iedereen voor de cadeautjes!!!

...we namen Anneke meteen mee naar het Flex hotel, het goeikoopste en nieuwste hotel in Dar, enkel een beetje in een scruffy buurt... de dag voordien had een lieve man op de markt Jeroen’s Leatherman gestolen... dus we zaten alweer met een klein onveiligheids gevoeltje... maar geen paniek... de mannen van het Flex-hotel zaten er zo mee in dat ze ons constant begeleiden ;-) dus voor de rest geen problemen... en we werden zelfs 2 avonden getrakteerd op een heerlijk Ramadan-maal... heel gastvrije moslims dus!

Dar op zich is niet zo interessant dus regelden we meteen een boottrip naar het tropische eiland Zanzibar... de volgende dag bracht de ferry ons naar het prachtige STONE TOWN, waar we alweer getrakteerd werden op een negatieve tanzaniaanse ervaring: zoals op zovele plaatsen (busstations,luchthavens,boothavens...) staan bijna altijd ‘PAPASI’ of ‘vlooien’… mannen die oftwele een tour oftewel een taxi oftewel drugs of iets anders leuks willen aansmeren… redelijk vervelend en vaak heel aggressief… de plaatselijke politie reageert hier hoegenaamd niet op… zelfs de hotel- en restaurantuitbaters hebben er een hekel aan en veel last van.

We kwamen aan met de boot en toen we de poort van de haven buitenstapten warden we meteen overvallen door een tiental taxichauffeurs… op zich geen erg want als je doorloopt laten ze je ‘meestal’ gerust… behalve hier in Stone(d) Town… 1 lapzwans… gedrogeerde rastaman… bleef ons volgen en lallen dat hij een goed hotel wist… wij reageerden op geen enkel moment op zijn gezaag maar mista rasta vond het nodig om ons te blijven stalken… tot we een lief canadees meisje tegenkwamen die ons in haar huis wilde opvangen om even rustig naar een hotelletje te zoeken. Dit liep helemaal mis de lapzwans gaf haar zelfs een slag in haar gezicht omdat zij zogezegd zijn ‘klanten’ aftroggelde… wat bleek… de lapzwanzen krijgen comities van de restaurant en hoteluitbaters om klanten binnen te loodsen… walgelijke situaties… en heel moeilijk voor backpacker-toeristen… uiteindelijk kwamen we in een goei hotelleke terecht waar we weer bodyguards meekregen ;-) Anneke was onmiddellijk geintroduceerd in Tanzania… en was er niet goed van ;-)

Maar goe…. We voelden ons niet op ons gemak en ‘vluchtten’ dan maar naar de niet-toeristische ‘Oost’kant van Zanzibar, jammer want Stone(d) Town op zich is prachtig: kleine straatjes met prachtige gebouwen ala Marokko.. 95 percent is moslim. Overal gesluierde vrouwen en mannen in witte gewaden en hoedjes… een paar keer per dag hoor je de moskee voor het gebed. Als toerist bleek het wel moeilijk tijdens de Ramadan (behalve de chique hotels natuurlijk)... veel restaurants en hotels sluiten hun deuren om niet aan de verleiding te moeten weerstaan ;-)

In het oosten van Zanzibar verbleven we in de fijne plaats: Mustafa’s nest.. als enige toerist hadden we de campsite en het strand voor ons alleen... in de verste verte geen lapzwanzen!!

SSCN1654.jpg SSCN1655.jpg SSCN1656.jpg SSCN1891.jpg

We huurden een fiets en deden een prachtige fietstocht langs het strand en passeerden de chique hotels... amai amai dat doet je soms toch eens watertanden!! Hier zagen we de prachtige Zanzibar stranden zoals we ze kennen van op de typische postkaartjes: azur-blauw water en palmbomen over kristalwitte stranden!

SSCN1893.jpg SSCN1894.jpg

De dag daarna op bezoek in het Josani Forest.. een van de weinige plaatsen op aarde waar je de ‚Red Colubus’ aapjes kan zien! Liesbet was weer helemaal in haar nopjes tussen de kleine aapjes! Het Josani Forest is prachtig regenwoud en we wandelden dan ook een uurtje om van de natuurpracht te genieten!

We kwamen helemaal tot rust en vergaten alle zever van Stone(d) Town...

Na 4 dagen trokken we terug naar Stone(d) Town en gaven we het een 2e kans... en ja het viel heel goed mee... een leuk hostal ‚’Jambo Guesthouse’ en een heel gezellige nachtelijke koffie met de moslims op een straathoekje, terwijl de kinderen voetbal keken!
Het bracht ons veel zin om ook eens naar Marokko en Mauritanie te trekken ;-) of Syrie zoals de lieve Tine en Bernard ons al aanraadden!

Vanuit Stone(d) Town namen we de boot opnieuw naar het minder bekende maar daarom niet minder prachtige (integendeel) PEMBA ISLAND!
Pemba ligt zo’n 50 km boven Zanzibar en is het onbekende ‚groene’ broertje! Bij aankomst waren we geleerd dus bestelden we meteen een taxi met de vriendelijke DULLA... we voelden ons meteen op ons gemak... het deed ons enorm terugdenken aan Mozambique... hier zijn de mensen oprecht vriendelijk ;-) Dulla was een schat van een man die ons de komende dagen nog heel het Pemba eiland liet zien! Hij zorgde dat steeds alles in orde was en we ons 100% op ons gemak voelden! Wat dan ook zo was!!

SSCN1895.jpg SSCN1896.jpg

We bezochten de lokale dorpjes en verbleven in de stadjes Chake Chake en Wete.
Een boottrip naar het onbewoonde en miniscule eilandje MISALI (een aanrader als je in de buurt bent ;-) bracht ons de allereerste afrikaanse stortregen ;-) Maar toch konden we genieten van een van de meest prachtige snorkel-momenten van onze reis! Prachtig koraal en honderden visjes uit ‚Finding Nemo ;-)
Ook Pemba is bijna volledig moslim en de mensen waren dus volop in Ramadan (het einde was op 13 oktober met groot feest!) .. dus er was enkel ‚s avonds eten te vinden in straatstalletjes! Zelfs een warm tasje koemelk voor het slapen gaan, het heeft toch zijn charmes... het leek wel elke dag braderij ;-)

Liesje en Joentje gingen dan nog op fietstocht (met echte afrikaanse krakemikel fietsjes) .. we passeerden prachtige groene rijstvelden (net Azie) en we werden achtervolgt door hordes gillende kindjes die nog niet vaak ‚’MZUNGUS““ gezien hadden,hihihi... maar amai onze poepie achteraf!!! Een mountain-bike had hier geen overbodige luxe geweest op alle gerellige zandwegen!

SSCN1902.jpg SSCN1901.jpg SSCN1903.jpg

Samen met Anneke bezochten we het Ngozi Forest met een zeer ervaren en interessante gids! Waar we alweer van aapjes konden genieten.

SSCN1900.jpg SSCN1899.jpg SSCN1898.jpg

Mooie verhaaltjes duren niet lang... spijtig... na 4 dagen namen we afscheid van Dulla en het mooie Pemba Island.

We hadden even genoeg van boottochten dus permiteerden ons een vlucht –Pemba-Tanga: een prive-jet vloog ons over het prachtig koraal! We hadden al spijt dat we weg waren!

SSCN1904.jpg SSCN1905.jpgSSCN1906.jpg

Bij aankomst in Tanga een ongelooflijk toeval... we zagen een overland-truck van Kananga (de organisatie die ons in Mozambique van Pangane naar Mocimboa bracht) en we mochten bonk opnieuw mee.. op weg naar Lusotho... dus aan de luchthaven lieten we alle taxi-papasis lekker in de kou staan... hihihi...
De mannen van Kananga regelden een hotelletje en eten voor ons... fijn toch als het weer lekker meezit!!! Dit keer hadden we de truck voor ons alleen met loeiharde afrikaanse beats... nu was het helemaal een carnavalswagen ;-) Met spijt verlaten we de kusstreek en trekken we weer het binnenland in!! Maar Tanzania blijkt al meteen super groen! Echte natuurpracht!! Niet voor niets dat hier zoveel natuurdocumentaires worden gedraaid!

SSCN1908.jpg SSCN1907.jpg

Volgende dag op de bus naar het bergachtige Lusotho! De bus reed als zot... de hele bus moest broken door de raam… behalve wij ;-)) en we kwamen aan in het heerlijke Lusotho… we moesten meteen terugdenken aan het boliviaanse paradijs in Samaipata: groene heuvels vol bomen en een milder klimaat!! Karibuni Lodge, een perfecte goedkope kampplaats en lekker eten.. waar we nu eindelijk kunnen chillen en alle gebeurtenissen hier op een rijtje zetten!! Amai... weer een hele boterham...!!
Gisteren op tocht naar het Irente Viewpoint.. uitzicht over de masaai steppe en daarna echte broodlunch met verse kaas en echte bruine boterhammen in een oude duitse boerderie!! De Irente Farm !! We waanden ons weer even op den duits of in die Schweiz!! Bizaaaaaaaar... maar daarom niet minder fijn ;-)

Dikke kussen iedereen... op naar Arusha en onze oude makker Robert (de amerikaan die we in Malawi ontmoetten)... op naar de natuurparken!!

Posted by joenstock 05:09 Archived in Tanzania

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Waw, allemaal indrukwekkend weeral !
'k Denk da iedereen weeral zou willen ruilen, want hier is de eerste salaad bevroren 's nachts en doe je 's morgens best handschoenen aan op de fiets. En op de horst eten we suikerbonen, want Marc is een fiere bompa geworden (of moesten we opa zeggen ?) en kan hij dus binnenkort met de voituur over het domein paraderen. Je moet nog eens langskomen hé Liesbet...

by Ian R

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login