A Travellerspoint blog

Hello Uganda - Kampala - Mbale - Sipi Falls

Hello Hello everybody,

Het is niet te geloven, maar toch is het waar... we zitten alweer in een nieuw landje: Uganda!! Velen zullen misschien denken dat dat een onveilig land is maar dat is niet (meer) zo... het hoge noorden (tegen Sudan) en het verre westen (tegen Congo) vermijden we zoiezo... want daar kan het toch wat rommelen maar voor de rest alles prima!

We waren allereerst te gast bij een belgisch-nederlands gezin in de hoofdstad Kampala... kenissen van Anneke... dus mochten wij ons 'schraal' tentje.. 'schraal' is hier trouwens het woord waar we heel veel situaties/mensen/armoede mee kunnen beschrijven... ons 'schraal' tentje dus, want het ziet er redelijk triestig uit na zo'n 100 dagen camperen ;-)) in hun prachtige hof placeren.

Koen werkt voor een expeditie bedrijf in Kampala en dankzij hun leerden we het nachtleven van Kampala kennen! In bijna geen enkele afrikaanse stad is er zo'n gezellig en veilig nachtleven.. veel mensen gaan uit eten en naar disco's... ook blanken... want er is hier een grote 'expats' gemeenschap. Je moet dan wel kunnen leven met een muur om je huis met nachtwaker en personeel in je huis! We waren te gast op de maandelijkse 'belgische' avond... en ongeloofelijk maar waar .. de LEFFE# woepie -- vloeide rijkelijk!!
We aten zelfs stoofvlees met rodenbachsaus.. we voelden ons al terug in Belgie.. kei bizar... maar toch even super leuk ;-)
Oei Oei Oei.. we vallen al in herhaling ;-)

IN Kampala hebben we de stad verkend op boda-boda's - de kleine brommertjes die overal tussendoor wringen en dus het snelste vervoermiddel zijn in de drukke stad! Overal files.. hip hoi...helemaal precies terug in den belgique...

en via Ingrid leerden we Lotty kennen, een nederlandse dame die een weeshuis project met school in goede banen tracht te leiden.. want het staat op de rand van failliet ... de vorige directeur sluisde het geld doodleuk door naar zijn persoonlijke rekening... walgelijk... maar schering en inslag in afrikaanse hulpprojecten.... triest triest triest...

Het project loopt in Rakai... in het zuiden van Uganda in de buurt van Masaka niet ver van Tanzania... voorlopig is het plan dat we er met Lotty een kijkje gaan nemen en er dan 3 weken helpen... jullie horen er nog van! Want zoals jullie nog weten... hebben we nog sponsorcentjes over van onze oproep in Bolivia en gaan we die hier nuttig gebruiken!!

We hebben ondertussen een beetje oost-Uganda verkend...tegen Kenia...
allereerste bestemming... het stadje Mbale...
na weer een zeer stresserende zoektocht en ritjes met minibusjes (matatu's).. veilig aangekomen in het zeer schrale, maar toch charmante, Mbale.. aan de voet van Mount Elgon.

SSCN2062.jpg SSCN2063.jpg SSCN2017.jpg

We wandelden naar de bergdorpjes tegen de bergwand... de kinderen waren super blij om wazungu te zien.. en dit keer zonder uitgestoken pollekes met 'gimmi monniii'' .. een hele leuke ervaring... de ouders hadden hun nog niet opgestookt... maar toch weer een pijnlijk contrast om te zien hoe arm de mensen hier wel zijn... de kinderen dragen bijna allemaal zandkleurige lompen.. veel babies zelfs zonder broekjes... terug naar beneden vlogen we op een fietstaxi die bijna vechtten om een mzungu een lift te geven ;-)) want die betalen altijd meer natuurlijk: de overbekende "mzungu-tax"

SSCN2019.jpg SSCN2020.jpg SSCN2018.jpg

Onze volgende stop: Sipi Falls... de mooiste watervallen van Uganda...
weer een matatu op.. deze keer een verschrikkelijke... de chauffeur was een totale onverandwoorde gast... tegen 100 per uur door kleine dorpjes en maar toeteren dat de mensen in de kant sprongen... met de fantastische leuze op zijn achterruit: IN GOD WE TRUST .. zoals op alle lokale transport ;-)))) het zou beter zijn ;;; WIE NIET WEG IS IS GEZIEN ... de maniakken....
Gevaarlijke chauffeurs zijn hier weer schering en inslag dus we vragen vaak om te minderen! Maar geen paniek... wij laten niet met onze kl*ten rammelen ;-))

Daar aangekomen eerst ons tentje opgezet op Crow's nest ;-) weer de populairste keet waar plots 40 amerikanen binnen kwamen gewalst ;-) wij onze tent weer opgeruimd en naar de buren gewandeld ... prachtige camping .. geen kat te bespeuren en lokaal!!! aaaaaaaaaaahhhhhhhhhh heerlijk

SSCN2071.jpg

Vanuit onze tent konden we genieten van het zachte geplens van de waterval!

In Sipi moet je wandelen, dus wij weer op stap op zoek naar een gids... een officieel kantoor bestaat 'nog' niet... dus je kan de gevolgen weer al raden... een stuk of 10 lapzwanzen hielden competitie: 'vang de mzungu' ... en wat deden wij (nadat een deftige gids de dag daarop gewoon niet kwam opdagen)... we namen de tuinman mee van onze camping... Steven dolgelukkig want meestal loopt iedereen hem straal voorbij.. wij dus niet ... en hij bezorgde ons een hele fijne wandeling!! De 3 watervallen zijn echt de moeite... aan elke waterval viel een man met 'receipt'boekje uit de boom en moesten we 1 euro inkom betalen ;-) zelfs voor het aangelegde trapje naar de grot waren we weer een eurootje lichter ;-)

SSCN2069.jpg SSCN2070.jpg SSCN2067.jpg

De dorpjes hier zijn zeer arm, de boeren proberen iets op te bouwen door koffie te kweken...die in Belgie in de OXFAM winkel word verkocht!!! Onderweg proefden we nog wat lokaal zelfgebrouwen bier... een smaak te vergelijken: een mengeling tussen zure melk en brokkenpap ;-) heerlijk zat worden ;-)

SSCN2068.jpg SSCN2066.jpg SSCN2064.jpg

Na de groene pracht terug naar Mbale waar we bij onze favoriete Indier verbleven en dan terug op de bus naar Kampala!! Deze keer allemaal prima en redelijk rustig ;-))) Nu terug even op bezoek in het huis van Koen en Ingrid en donderdag trekken we met de lieve nederlandse dame Lotty naar Rakai.. voor vrijwilligerswerk!!!

dadada iedereen!!

Posted by joenstock 01:37 Archived in Uganda

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Weer een heel mooi reisverslag en foto's ! Misschien kan ik het stoofvlees met de Rodenbachsaus ook eens maken voor onze kindjes. Namiee ! Ik heb zelfs de indruk dat jullie zijn bijgekomen, op de foto's te zien. Geniet nog van jullie vrijwilligerswerk, want 't begint te korten hé. (Fijn dat jullie nog wat centjes van de vorige keer kunnen gebruiken). Soit... 'k denk da'k de chauffage nog eens wat hoger ga draaien... was ik maar ginder ! Byebye... I.

by Ian R

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login