A Travellerspoint blog

--Typisch Africa --

tatatatatatata... retteketet... boem boem boem... we slaan hier op de koeientrom... het einde is nabij van ons jaartje den boer op..........

Nu woensdag, de 19e, vliegen we eerst van Entebe (Oeganda) naar Nairobi (Kenya)... want allle bussen zaten al volgeboekt... dikke paniek dus.. goe wat rondgebeld... maar Koen (uit Kampala) kwam met de oplossing... vliegen met de nieuwe luchtvaartmaatschappij.. AIR UGANDA... fieeeoooeeeewwwww... dat wordt nog een spannende dag!

Nog een lekkere kers op de taart... de dingen die ons zijn opgevallen in Afrika!!! Smakelijk

Geen foto's deze keer want de illustraties van deze gekke toeren staan al in de vorige verslagen.. en vergeet onze fotogallerij ook eens niet te bekijken... want daar staat nog meer op....

- - - - Typisch Afrika - - - -

Mosquitos for ever

In Uganda schonk de regering duizenden muggennetten onlangs... na een steekproef blijkt dat de meeste muggennetten nog steeds niet gebruikt worden om boven het bed te hangen... maar wel als: 'bruidssluier', 'gordijnen' en als filter om bananenbier te maken ;-)))

Een leuze die hier spijtig genoeg echt aan de orde is: trust no one...
ze verkopen zelfs ijskasten met sloten op.

It’s all about the money

Wisselgeld is taboe, kleine winkeltjes hebben nooit “balance”, ze moeten het altijd gaan halen bij de buren. Zelfs in het schooltje krijgen ze les over “tha mony”: als je geld geeft moet de verkoper wisselgeld halen bij de buurman, maar in een supermarkt zijn er vaste prijzen dus daar kan je niet afbieden ;-)

Natuurlijk hoort bij de geldkwesties ook de MZUNGU-tax … elke witte aap betaald een extra…. Want alle witte apen zijn rijk ;-))) Dus als een boda-boda ritje (de lokale brommertjes) normaal 500shilling kost vragen we aan de Mzungu lekker 5000shilling… logisch toch! En indien de mzungu niet extra wil betalen (bv op Jussy Tours bus) dan proberen we toch gewoon de rugzak in de bus te houden tot het centje uit het portefeuilleke rolt ;-))

Africa = dierenparadijs…

Levende kippetjes worden ingepakt in een plastic zak met enkel het kopje vrij (net een regenfrakske) en onder de buszetels gepropt of aan de fiets/brommer gehangen met de poten aan het stuur… zo’n 30 kippen aan het stuur is nog niet te veel ;-))

Twee geiten op een fietsenrekje gebonden… of spartellend op een minibusjes dak…

Vissen vervoeren we vooraan de auto (op de grill) want in de auto stinken ze wat te erg…

Respect voor de medemens

Als de plaatselijke dorpsgek het weer een beetje te bont heeft gemaakt (stelen op de markt en de mensen lastig vallen) wordt hij vervolgens 2 dagen aan een boom gebonden om hem te laten bezinnen!

Ongelukken zijn humor!! Hoe harder iemand met zijn smoel tegen het beton gaat hoe harder we lachen! We lachen alles weg!!

The battle of the Sexes

De man is koning… hij hoeft zijn gat niet te veroeren… vrouwlief doet alles…
En als de geëmancipeerde man (of de brave mzungu) dan eens zijn eigen potje wil koken moet hij daar in Uganda een “brevet”of ”certificaat” voorleggen of hij wel een echt kok is, want anders blijf je het liefst ver weg van het kolenvuurtje ;-)

Kinderen maken in Afrika heet: PRODUCEN, hoe meer kinderen hoe beter want : then you produced well!!
Aan een vriendelijke taxi chauffeur vroegen we eens hoeveel kinderen hij had.. hij zei '4', 1 van 2 jaar, 1 van 4 jaar, 1 van 5 jaar, 1 van 7 jaar en 1 van 11 jaar.... ???... dat zijn er toch '5' ?? ajjajaja.. kheb '5' kinderen, even vergeten, maar zo'n dingen vraag je ook beter aan mijn vrouw ;-))))

“Haute Couture”

Veel kleine meisjes dragen prinsessencarnavals kleedjes met haksschoentjes en de jongetjes kostuumpjes op zondag… de mama’s zijn oooh zooo trots..

De ’lokale’ t-shirts zijn wandelende reclame borden… de europese banken zijn goed vertegenwoordigd.. bv Fortis of Rabobank

Dé alom populaire “slashen”oftewel “badsletsen”of “flip-flops” draagt iedereen>>> het liefst 2 verschillende kleuren, een grote en een kleine, soms zelfs maar 1 slets aan 1 voet… hangt vanaf welke slets je pad kruist ;-)))

Als het wat koud is (vb bij de boda-boda chauffeurs) dragen we gekke anorakken met pels.. een mooie paarse of roze met een grote fluffy rand om de kap.. hoe cooler hoe beter op de boda-boda… een fancy zonnebrilleke, cowboyboots… soms enkel de regenkap uit een jas op je kop… tegen de felle zon ;-)

We wachten in een café op onze fel roze wollen sokken, terwijl de schoenmaker buiten voor de deur onze to coole cowboyboots opkallefatert.

De vrouwen zijn heel trots (en terecht) op hun traditionele kledij! Maar als ze op de bus wachten liggen ze wel in de drek langs de kant van de weg!

Het lokaal transport/// Wie niet weg is, is gezien

Wat hebben we nodig voor een busje:

- motor – stuur – gaspedaal – claxon
opties waar we uit kunnen kiezen:
- benzinetank (een plastic jerrycan volstaat) – vering – zetels – voorruit zonder barsten – sleutels (de kabeltjes onder het stuur even vonken is al genoeg)

Hoe voller hoe beter ... 2 personen per stoel (the big mama’s komen altijd op het einde tussenwringen) … rechtstaan kop in kas … tot boven volgeladen met gerief (een schotelantenne op je buurman zijn schoot droppen)… zonnepanelen…kilo’s maismeel.. bananentrossen.. manden …kippen… fietsen…
Vaak geld het principe: hoe armer een land… hoe meer mensen in de minibus… want de prijs per kop ligt lager!

Eerst wachten we tot de bus vol zit en de mensen als vee op elkaar gepakt zijn… dan gaan we eerst even tanken … soms voor een paar liter en dan toch nog stilvallen achteraf want geen enkele van de metertjes in het dashboard werkt dus wisten we niet dat we genoeg hadden of niet.. dan moeten we even een klein colaflesje bezine bijhalen om verder te kunnen ;-)))

We drummen op de bus alsof het de allerlaatste is… terwijl er om de 5 minuten een bus komt (gezien in Dar es Salaam-city / Tanzania)

Langs de kant van de weg is alles te koop! Het is een 24-uurs ecomomie! Fietsende winkels, verkopers aan de busjes, vleesjes op een stokje, kinderspeelgoed, zonnebrillen… alles is te krijgen terwijl je rondrijd!

THA POLICE

“Wij zijn de mannen die de weg bezetten… de mensen controleren … en bazungu ambeteren”
Het liefst doen we heel de dag niks maar als we hier of daar een schnabbel kunnen meepikken zijn we er als de kippen bij! We worden door de staat niks betaald dus halen we ons loon zelf op ;-) De witte apen zijn onze geliefde ‘klanten’… zelfs al rijden ze netjes 50 per uur achter een camion zeggen we doodleuk dat ze 100 per uur reden in de bebouwde kom… we kunnen maar proberen!
Als er iemand ons echt nodig heeft doen we of onze neus bloed tot ze de bloeding stelpen met een dollarbriefje ;-))

Als een stoute matatu-chauffeur wat te hard langs schattige kleine kindjes vlamt betaald hij ons gewoon “handje-contantje” en mag hij weer naar eigen goeddunken voort vlammen!

‘We zijn mobiel’

Iedereen moet een gsm hebben! Geen kleding, geen voedsel… maar wel een poepchique Nokia gsm! We kopen AIRTIME (belkrediet) vaak maar om 1 berichtje te sturen! Er zijn speciale “laadstations” … winkeltjes met 100den stopcontacten om de gsm op te laden!

Heel veel huizen zijn geschilderd in de kleuren van een gsmmerk!

Flashen of beepen… de gsm eventjes laten rinkelen… is heel populair… bespaard kosten…
1 keer biepen = how are you --- 2 keer biepen = can you call me

“Music is life”

Een goede speaker kraakt!
We maken reclame voor een fuif door met een carnavals wagen vol super luide speakers door de dorpjes de racen!
Iedereen danst altijd en overal… zelfs de kleine kindjes hebben al :”the rythm”
Bij het luisteren naar klassieke muziek is de vraag: hoe dansen we hier op?

“Haute Cuisine”

Heel veel mensen lopen rond met een stok in hun mond: sugar kane
… een dag zonder matoke (bananenbrij) is een slechte dag…

Maak me niets wijs … ‘Onderwijs’

De kinderen gaan naar school met zeis en borstel… we leren het gras af doen en de koer te vegen!
Als de juffen en leraars er even geen zin in hebben, laten ze de kindjes “rusten” in de klas! Zo’n rustpauze kan wel een paar uurtjes duren! (gezien in Rakai –Uganda)

Tzijn toeren in Afrika!!!

Zo lieve vriendjes... fijn dat jullie ons zo massaal volgden... even voor de statistieken... op onze blog hebben we dit jaar ongeveer 32.000 clicks gehad... daar staan we zelf versteld van!

We hopen jullie allemaal snel in levende lijven te kunnen knuffelen...

... and for all the 'english' speaking friends... we will make a short 'english' version of our stories when we are back home... and we hope we will meet you guys again, somewhere, over the rainbow!!!!

... en ja hoor alle lieve keesjes en belgiers (eh basje) ook natuurlijk...
BIG KISSSEESSSS
Het was een onvergetelijke ervaring!!!!!

BAAAAAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Posted by joenstock 02:50 Archived in Uganda

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

HeOLAba, mijn broer Hugo weet zowat alles van vliegtuigmaatschappijen…

Hallo !
Air Uganda is een nieuw opgestarte luchtvaartmaatschappij die het 10 jaar geleden (!) failliet gegane Uganda Airlines moet vervangen !
Op de allafrica.com website werd op 13 novermber jl bericht dat Air Uganda “in de komende dagen” zijn eerste vlucht vanuit Entebbe zou uitvoeren.
Bij mijn weten is dat nog steeds niet gebeurd en op airliners.net is geen spoor te bekennen van een vliegtuig in air uganda kleuren !
De Entebbe-Uganda lijn is sinds het verdwijnen van Uganda Airlines ( dus zo’n tien jaar geleden ) het monopolie van Kenya Airways met vrij hoge tarieven als gevolg.
De bedoeling is dat Air Uganda de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij wordt van Uganda maar er is momenteel blijkbaar niet genoeg geld beschikbaar.
Ze hebben wel al tarieven aangekondigd : Entebbe-Nairobi $ 95 enkele reis en tijdens de opstartperiode zelfs 50% korting op tickets die minimum 2 weken voor vertrek gekocht worden.
De Ugandezen zelf hebben er niet echt veel vertrouwen in omdat alle pogingen tot het oprichten van een nieuwe maatschappij tot nu toe steeds en mislukking is geweest : zowel Africa One als Air Alliance waren binnen de kortste keren bankroet, East African Airlines geraakt niet van de grond en het aangekondigde Victoria International Airlines is zelfs nooit gestart !
Air Uganda zou gefinancieerd worden door de Celestair Group, waartoe ook Air Mali en Air Burkina in West Afrika behoren.
Het is dus wel mogelijk dat Air Uganda inmiddels van start is gegaan met vluchten naar Nairobi maar eigenaardig genoeg is er geen enkele informatie van terug te vinden ( foto’s of iets dergelijks )
Op 10 december zou er wel een vlucht geweest zijn van Entebbe naar Dar es Salaam. De vloot zou bestaan uit twee DC-9’s
BTW Brussels Airlines vliegt vier keer per week Entebbe-Brussel !
Goetjes,
Hugo.

Groetjes en laat eens weten wanneer je op Zaventem land hé!!
Marc.

by m-a-r-c

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login